Huom: Nämä ohjeet soveltuvat Alpa-tuotteiden lisäksi myös muiden villavaatteiden pesuun ja muokkaukseen.

Puhdista Alpan vaatteet ensisijaisesti tuulettamalla. Hengittävä, pehmeä ja lämmin alpakanvilla on luonnostaan likaa hylkivä luonnonkuitu, josta epäpuhtaudet poistuvat helposti, kun se tuuletettaessa laajenee ja supistuu. Alpan vaatteita ei tarvitse pestä yhtä säännöllisesti kuin muista materiaaleista valmistettuja vaatteita.

Yksittäiset tahrat on helpointa poistaa paikallisesti esimerkiksi kostealla liinalla.

Mikäli tuuletus/paikallinen tahranpoisto ei auta, vuorossa on käsinpesu:

  • Laske pesuastiaan tai lavuaariin viileää tai kylmää vettä (noin 20c)
  • Sekoita veteen pieni määrä saippuaa
  • Puristele tuotetta hellästi, jotta pesuvesi kulkee neuleen läpi
    • Ei hankausta
    • Ei vääntöä
  •  Laske vesi pois ja aseta tuote pyyhkeen päälle. Rullaa tuote pyyhkeen sisään. Voit painella rullaa tuotteen kuivaamiseksi.
  •  Kuivaa neule lopuksi tasolla huoneenlämmössä kuivaksi – älä riiputa!

Olennaista pesussa on oikea veden lämpötila, hellävarainen pesu ilman hankaamista ja kiertämistä sekä tasokuivaus vaatteen ollessa oikeassa muodossa. Tuulettamalla, paikallisella tahranpoistolla, minimoimalla pesukerrat ja noudattamalla pesuohjeita pidät vaatteesi puhtaana ja kauniina pitkään.

Nukkaantuminen

Pitkäkuituinen ja elastinen alpakan villa on laadukas luonnonkuitu, jonka nukkaantuminen on vähäistä. Aktiivisen käytön myötä myös luonnonkuiduista valmistettuihin tekstiileihin voi syntyä nukkaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin halvoista materiaaleista tuotetuissa vaatteissa. Laadukasta neuletta voi kuitenkin tämänkin osalta huoltaa, sillä nukan voi poistaa helposti esimerkiksi nukkatrimmerillä tai saksilla leikkaamalla. Varo kuitenkin katkomasta lankoja!

Venyminen

Alpakka on kestävä ja elastinen kuitu, eikä se venähdä helposti. Kovassa käytössä laadukaskin neulevaate kuitenkin saattaa hieman menettää muotoaan neulesilmukoiden löystyessä esimerkiksi kyynärpäiden kohdista. Alpakanvillan mahtavat ominaisuus on kuitenkin se, että luonnonkuituna se reagoi hyvin silitysraudalla tehtävään höyrytykseen ja palautuu näin takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Höyrytyksen voi tehdä silitysraudan höyryllä ja maltillisella lämmöllä – näin vaate on taas entistä ehompi!

Neuleen muokkaaminen höyryttämällä

Kostealla höyryllä ja lämmöllä voidaan höllentää tilapäisesti alpakkakuitujen otetta toisistaan ja neulosta voi joko venyttää tai supistaa tarpeen mukaan. Kun neulos kuivuu, kuidut lukittautuvat taas napakasti uuteen muotoonsa.

Muokkaukseen tarvitaan vain höyryttävä silitysrauta, sekä tietenkin alusta, joka kestää kuumaa höyryä. Höyryn voi laittaa täydelle teholle ja lämpötilaksi tulee asettaa villa-asetus.

(Ota muokatessasi huomioon, että sekä venytys että supistaminen palautuvat hieman käytössä. Lyhennetty hiha siis hieman pitenee ja venytetty lyhenee siitä mitasta, joka saavutetaan muokatessa.)

db63274b-3baf-437d-a0ae-648219e3f2fd

Villaneuleen venyttäminen silitysraudalla

Neuleen venyttäminen on varsin yksinkertaista: Neule asetetaan tasolle ja venytettävä osa höyrytetään kauttaaltaan. Neulosta venytetään toisella kädellä ja silitetään toiseen suuntaan. Tätä toistetaan, kunnes mitta on sopiva.

Kannattaa olla varuillaan, sillä neule muokkautuu yllättävän nopeasti. Jos venytät neuletta liikaa, tilanteen voi onneksi korjata helposti.

Villaneuleen lyhentäminen / supistaminen silitysraudalla

Supistamisessa neuletta höyrytetään kosteaksi, puristellaan tiiviiksi, annetaan kuivahtaa tasolla ja toistetaan prosessi.

Tämä voi tuntua tehottomalta, mutta sujuu lähes yhtä nopeasti ja helposti kuin venytys.

Supistamista voi käyttää myös paikallisesti esimerkiksi hihansuun kiristykseen. Toinen vaihtoehto on kastaa hihansuu kuumaan veteen ja puristella sitä hellästi tiiviimmäksi. Kannattaa kuitenkin välttää kovaa hankausta, ettei pinta huovutu.

Kaikissa muokkauksissa on tärkeää antaa neuleen kuivua täysin ennen käyttöönottoa. Muista kuivata neule tasolla, niin se ei venähdä.

Lue muita artikkeleitamme
Siirry verkkokauppaan