VASTUULLISUUS

30 vrk:n vaihto ja palautus.

Kohti läpinäkyvämpää vaateteollisuutta

Vastuullisuus on ollut Alpan toiminnan keskiössä yrityksen perustamisesta asti. Alpan tärkeimmät arvot ovat aina olleet esteettisyys, ekologisuus ja eettisyys. Nämä arvot ohjaavat kaikkea toimintaa aina suunnittelusta tuotantoon sekä markkinoinnista myyntiin. Tunnistamme myös toimintamme osa-alueet, joissa voimme vielä kehittyä. Näistä seikoista kerromme aina rehellisesti. Pyrkimyksemme ei ole olla harvojen saatavilla oleva luksusbrändi, vaan tarjota todellinen vaihtoehto pikamuodille.

Tuotteemme ovat pitkäikäisiä ja haluamme varmistaa, että neuleet säilyvät käytössä mahdollisimman pitkään. Siksi olemme kehittäneet palveluita, jotka mahdollistavat tuotteiden pitkän elinkaaren. Ostamme 2nd hand -palvelumme kautta asiakkaidemme vanhoja Alpa-neuleita takaisin lahjakorttihyvitystä vastaan. Neuleet pestään, huolletaan ja tarvittaessa korjataan ja laitetaan myyntiin verkkokauppaan. Alpa Korjauspalvelu tarjoaa helpon tavan korjauttaa ahkerassa käytössä kulunut tai reikiintynyt neule. Kun neule tulee lopulta matkansa päähän, voi sen kierrättää Alpa Take-Back-palvelun kautta.

Neuleet neulotaan muotoon aina kun mahdollista. Epäonnistuneet kappaleet, prototyypit ja kaikki pienikin neulonnasta ylijäävä materiaali lähetetään toimistolle Suomeen. Näitä materiaaleja ei hävitetä. Ylijäämämateriaalia on hyödynnetty esimerkiksi kaulureiden ja säärystimien valmistamiseen.

 

Alpakan villa on neuleidemme päämateriaali. Alpakka on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen. Alpakat eivät myöskään syö kasveja juurineen. Tällöin kasvi jatkaa kasvamistaan aterioinnin jälkeenkin. Alpakan villa on aina mulesing-vapaata.

 

Käyttämämme alpakan villa tulee Perusta. Eläinten eettisen kohtelun varmistaminen on haaste. Moni yksittäinen tuottaja on hyvin pieni eikä näin ollen pysty yksin vastaamaan Alpan tarpeisiin, joten tukkuri on ainoa mahdollinen yhteistyökumppani. Alpalla on lankatoimittajan kanssa vastavuoroinen arvostus ja luottamus, joka on saavutettu pitkällä yhteistyöllä. Tästä huolimatta Perun lankatuotannon vastuullisuuden ja eettisyyden varmistaminen sosiaalisen vastuun standardein on hyvin tärkeä seuraava askel kohti vielä vastuullisempaa tuotantoa.

Alpan suunnittelu sekä esimerkiksi tuotannon koordinointi, markkinointi, johtamistoiminnot ja asiakaspalvelu toimivat Suomesta käsin. Käytämme omassa toiminnassamme vain 100 % EKOenergia-sertifioitua uusiutuvista energianlähteistä tuotettua sähköä. Kaikki tuotanto pois lukien pipot, huivit ja harjat tapahtuu Liettuassa. Kriteerit tuotantolaitoksien valintaan ovat olleet laadukas työ, vahva ammattitaito, henkilöstön hyvinvointi ja toimiva kommunikaatio.  Liettua on matalan riskin tuotantomaa. Tämä tarkoittaa sitä, että maan lait suojelevat työntekijöiden oikeuksia. Haluamme ylläpitää pitkiä yhteistyösuhteita, jotka perustuvat kummankin osapuolen väliselle vahvalle luottamukselle ja suoralle kommunikaatiolle.

 


 

Vuonna 2022 Alpan toiminta koki suuria muutoksia. Niistä merkittävin oli muutto uusiin toimitiloihin marras-joulukuun vaihteessa. Etsimme uusia toimitiloja pitkään. Etsintä osoittautui odotettua haastavammaksi, sillä Jyväskylän alueella ei ollut sopivaa tilaa, jonne olisi voinut yhdistää myymälän, verkkokaupan varaston, valokuvastudion ja toimistotilat saman katon alle. Harkinnan jälkeen päädyimme rakentamaan toimitilat itse.

Alpa tulee pysymään vankasti jyväskyläläisenä yrityksenä. Uusi kotimme rakentui keskeiselle paikalle Jyväskylän Keljoon. Kestävät luonnonmateriaalit ovat meille sydämen asia. Toimitilat on rakennettu lähes kokonaan massiivipuusta: ristiinlaminoidusta kotimaisesta kuusesta. Ratkaisu on toimitilarakentamisessa toistaiseksi hyvin harvinainen, koska puulla on hintansa. Kaikkea ei kuitenkaan mitata rahassa. Halusimme rakentaa Alpan arvojen mukaisen rakennuksen, joka kestää vähintään sata vuotta. Massiivipuusta rakennettu rakennus on ekologinen, kestävä ja kaunis.

Alpan koko toiminnan hiilijalanjälki vuodelle 2022 on 72767 kg CO2 -ekv. Hiilidioksidiekvivalentilla (-ekv) tarkoitetaan kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta eli yhteen laskettua ilmastoa lämmittävää vaikutusta. Päästöistä puhuttaessa kyseinen ilmaistaan massana. Verrattuna edelliseen vuoteen Alpan koko toiminnan hiilijalanjälki on noussut 635 358 kg CO2 -ekv.

Hiilijalanjäljen kasvu johtuu tänä vuonna laskentatavan muutoksesta. Olemme ottaneet tänä vuonna käyttöön saamamme päästökertoimen myös ostamallemme alpakanvillalle. Aikaisempina vuosina meillä ei ole ollut päästökerrointa laskentaan, joten alpakkatuotannon osuutta ei ole sisällytetty laskelmiin.

 

Hiilijalanjäljen laskentatapamme on siis nyt realistisempi ja kattavampi. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että luvut eivät ole vertailukelpoisia aikaisempien vuosien kanssa. 

 

Käynnistimme 2nd hand -palvelun vuonna 2019. Palvelun kautta välitämme asiakkaidemme käytettyjä Alpa-neuleita uusille omistajille. Neuleet pestään, huolletaan ja tarvittaessa korjataan ja laitetaan myyntiin verkkokauppaan. 2nd hand -palvelu kasvoi Suomessa 27 % ja Ruotsissa peräti 186 % vuonna 2022.

Toimme keväällä 2022 valikoimaamme uuden materiaalin, sekoitteen, jossa on 30 % pellavaa ja 70 % alpakan villaa. Pellavan ja alpakan villan yhdistelmä sopii loistavasti kevääseen ja kesään ja luo neuleille kauniin ja rouhean pinnan. Lisäksi pellava-alpakkamateriaali on helppohoitoista ja vaatii vesipesua vain harvoin. Tuotteidemme pellava tulee meille alihankkijamme kautta ja se kasvatetaan Euroopassa.

Haluamme myydä asiakkaillemme neuleita, joista he eivät luovu – neuleita, jotka kestävät aikaa ja jotka tarvittaessa kunnostetaan uuden ostamisen sijaan.

Läpileikkauksen vuoden 2022 vastuullisuustyöstämme pääset lukemaan Vastuullisuusraportistamme!

 

Lue vuoden 2022 vastuullisuusraportti 〉

Lue lisää vastuullisuudestamme:

Lue lisää neuleidemme materiaaleista ja siitä, miksi suunnittelemme tuotteemme ajattomiksi ja sanomme ei pikamuodille.

Löydät lisätietoa tuotantoprosessista, vastuullisesta tuotannosta, palkoista ja tuotannossa työskentelevien työolosuhteista täältä. Vaatteen ja materiaalin kiertoa avaamme tarkemmin tällä sivulla.

Back to top