Artikkelit

Neuleen huolto

18.2.2022

Yleinen

 

Vaatteiden käyttöikää on mahdollista pidentää ajoittaisella huollolla. Tämä pätee myös alpakanvillaisiin neuleisiin. Neuletta kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta vaate näyttää vielä useidenkin käyttökertojen jälkeen siistiltä.

Pitkäkuituinen ja elastinen alpakan villa on erinomainen luonnonkuitu, jonka on todettu nyppyyntyvän monia muita kuituja vähemmän ja hitaammin. Nypyt ovat käytännössä neuleen pinnassa ollutta pölyä, rasvaa tai muuta likaa ja neuleesta ja muista tekstiileistä irronnutta kuitua, jotka ovat takertuneet toisiinsa. Nyppyjä voi muodostua, kun neule altistuu hankaukselle. Nyppyyntymisen voi aiheuttaa esimerkiksi laukku, koru tai päällystakki. Ajan myötä nyppyjä voi muodostua hankaukselle luonnostaan altistuviin kohtiin, kuten esimerkiksi neuleen kainaloihin tai hihoihin. Nypyt voi poistaa laadukkaasta neuleesta helposti ja nopeasti kevyellä huollolla.

 

Ohje neuleen huoltamiseen harjaamalla:

Neuleen huoltaminen hoituu mukavasti sohvalla vaikkapa kahvikupposen tai lempisarjan äärellä. Huoltoon tarvitset pehmeäharjaksisen vaateharjan. Lisäksi suihkepullo ja vaateharjan puhdistuskampa helpottavat huoltoa. Pelkällä harjallakin kuitenkin pärjää.

Levitä vaate huollon ajaksi tasaiselle alustalle, kuten silityslaudalle tai napakan tyynyn päälle. Pitävä alusta pitää vaatteen paremmin paikoillaan ja helpottaa työskentelyä.

Suihkuta hieman vettä suihkepullolla neuleelle ennen harjaamista. Näin irtopöly tarttuu paremmin harjaan ja ympäristö pysyy siistimpänä.

Harjaa huoltoa vaativa kohta lyhyin napakoin vedoin neuloksen suuntaisesti. Harjaa neule osio kerrallaan (hihat, etukappale, takakappale ja niin edelleen). Mikäli neuleen pinnassa on nyppyä, joka ei irtoa harjaamalla, voit sen nyppiä irti sormin tai leikata varovaisesti saksilla.

Neuleharjaan tarttuneen pölyn saa poistettua helpoiten neuleharjan puhdistuskammalla, jonka löydät muiden huoltotuotteiden lisäksi verkkokauppamme huolto- ja pesutuotteet -osastolta.

Neuleen pintaa on mahdollista huoltaa myös muilla välineillä, kuten nukkatrimmerillä tai varsiterällä. Suosittelemme ensisijaisesti harjaamista, koska se on huoltotavoista hellävaraisin.

 

Huom. Mikäli vaatehuolto kiinnostaa, lisätietoa muiden tekstiilien ja vaatteiden huoltamiseen löydät mainion Arkivé Atelierin verkkosivuilta.