Alpan synttäriale on käynnissä 22.4. asti
-12 % Alekoodilla: alpa12v

Artikkelit

Alpakka, ylivoimainen villakuitu

26.11.2019

Mediatiedoite

Andien vuoristossa tuhansien metrien korkeudessa elävän alpakan villa on maailman upeimpia luonnonkuituja. Alpan neuleet valmistetaan pääosin 100 % alpakan villasta – joskus alpakkaan yhdistetään muita hienoja luonnonkuituja, kuten mulperisilkkiä tai pellavaa. Eettisellä ja ekologisella alpakan villalla on ainutlaatuiset ominaisuudet.

SILEYS

Alpakan villan kuitu on sileää, eikä siinä ole muille villoille tyypillistä suomumaista rakennetta. Siksi se tuntuu käteen miellyttävän liukkaalta ja sulavalta. Tuntuman lisäksi kuitujen sileys antaa alpakan villalle ominaisen kauniin kiillon. Alpakan villa hylkii erittäin tehokkaasti likaa, joten laadukkaiden alpakkaneuleiden pesutarve on käytännössä olematon – tuuletus riittää.

PITKÄ KUITU

Alpakan villan kuidut ovat hyvin pitkiä, parhaimmillaan jopa kymmensenttisiä. Pitkä kuitu on tärkeimpiä syitä sille, että alpakan villasta valmistetut neuleet kestävät niin hyvin nukkaantumatta.

LÄMMITTÄVYYS

Alpakkaa pidetään yleisesti yhtenä lämpimimmistä villamateriaaleista. Alpakan villan kuidussa on ilmataskuja, jotka tekevät siitä hyvin lämpöä eristävän. Alpakanvillasta valmistettujen neuleiden pintaan syntyy käytössä myös kaunis, himmeän pehmeä pinta, joka tekee neuleesta lämpimämmän.

HENGITTÄVYYS

Alpakan villa pystyy siirtämään kosteutta selvästi muita villakuituja tehokkaammin. Se tuntuu päällä kuivalta ja miellyttävältä myös liikkuessa tai lämpimässä säässä. Vaikka alpakka on hyvin lämmittävä materiaali, se siirtää hyvin kosteutta, eikä tunnu tukalalta.

Alpakka on vastuullinen valinta 

Perussa kasvatettavat alpakat elävät useimmiten puolivilleinä, ja laumat kootaan yhteen keritsemistä varten. Kalliita alpakoita kohdellaan kunnioituksella – alpakka on Perussa kulttuurisesti ja historiallisesti arvostettu eläin. Inkojen valtakunnassa alpakka olikin varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille.

Alpakka on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen – sen pehmeät tassut eivät aiheuta eroosiota, eikä se syö kasveja juurineen. Myös keritseminen on tärkeä osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Valtaosa eläimistä suhtautuu keritsemiseen rennosti, osa jopa silminnähden nauttii siitä. Alpakka on aina mulesing-vapaata.

Alpakoita on maailmassa vain vähän, arviolta noin 4 miljoonaa – esimerkiksi kashmirvuohia on yli 450 miljoonaa. Tuotantoerämme ovat pieniä, sillä alpakka on loistavista ominaisuuksistaan huolimatta hyvin harvinainen materiaali ja sen saatavuus on vaihtelevaa.