Artikkelit

Neuleen korjaaminen

18.2.2022

Yleinen

 

100 % luonnonmateriaalista valmistetut neuleet kestävät jopa vuosia, mutta ahkera käyttö voi kuluttaa vaatteisiin ajan saatossa myös reikiä. Erityisesti hankaukselle alttiit kohdat, kuten kyynärpäät ja hihansuut, kuluvat luonnostaan käytön myötä. Mikäli kulunutta aluetta ei vahvisteta ajoissa, on lopputuloksena reikä. Neulevaatteessa reikien korjaaminen on erityisen tärkeää, koska neuleen silmukat lähtevät helposti purkautumaan reiän ympäriltä ja näin korjattavaa tulee lisää.

Mikäli huomaat neuloksen lankojen ohentuneen hankaukselle altistuvasta kohdasta, on paras vahvistaa kohtaa heti, jotta varsinaista reikää ei pääse syntymään. Ohentunut neulos on verkkomainen, minkä vuoksi kohdan vahvistaminen onnistuu helposti parsimalla. Parsimiseen on olemassa monenlaisia tapoja. Eri tyyleillä parsimalla voidaan saada aikaiseksi erilaisia pintoja.

Jotkin tyyleistä mukailevat silmukoita, eikä korjattu tai vahvistettu kohta erotu juuri lainkaan. Vaatteen ilmettä voi halutessaan muuttaa parsimalla vahvistusta vaativaan kohtaan esimerkiksi kuvion erivärisellä langalla.

 

Ohje perinteiseen ristikkoparsintaan

1.
Kierrä korjausta vaativa kohta pienillä pistoilla siten, että jokainen reikää ympäröivä silmukka tulee kerätyksi mukaan. Voit varmuuden vuoksi tehdä vielä toisen kierroksen samalla tavoin.

2.
Aloita parsiminen pujottelemalla pystysuorien silmukkarivien suuntaisesti loimi. Pujottele loimilangat siten, että aikaisemmin tekemäsi pistot peittyvät loimen alle.

3.
Jatka pujottelemalla lanka joka toisen loimilangan yli ja joka toisen ali. Aloita pujottelu joko ylä- tai alareunasta. Pujota lanka lankarivin lopussa neuleen silmukasta ja käänny seuraavalle riville. Pujottele niin kauan, kunnes koko loimen alueelle on syntynyt siisti ristikko. (Vinkki: mikäli käytät teräväkärkistä parsinneulaa, pujottele loimien välit siten, että neula kulkee neulansilmä edellä.)
Päättele lopuksi langanpäät vaatteen sisäpuolelle pujottelemalla lanka neuloksen sekaan. Päättelyyn ei kannata tehdä solmua, jotta korjattu kohta pääsee elämään vapaasti muun neuloksen seassa.

Mikäli neuleesi on kulunut jostain kohdin verkkomaiseksi, voit vahvistaa ohentuneen kohdan noudattaen kohdan 3 ohjetta. Korjauslanka pujotellaan tässä tapauksessa neuleen silmukoiden läpi loimilankojen sijaan.

Jos tarvitset korjauslankaa Alpalta ostamaasi neuleeseen, lähetä meille sähköpostia info@alpa.fi ja kerro minkä väristä lankaa kaipaat. Lähetämme langat veloituksetta kirjeenä kotiin.

 

Ohjevideo parsinnasta

 

 

Alpa Korjauspalvelu

Muutamissa tapauksissa suosittelemme parsinnan sijaan Alpa Korjauspalvelua neuleen korjaamiseksi.

Hihansuiden kääntö

Mikäli hihansuut ovat kuluneet hankauksesta rikki tai ohentuneet voimakkaasti, suosittelemme parsinnan sijaan hihansuiden vahvistamista kääntämällä.

Kyynärpaikkaus

Ohentuneiden tai reikiintyneiden kyynärpäiden korjaamiseen suosittelemme kyynärpaikkausta, joka lisää vaatteen käyttöikää huomattavasti enemmän kuin pelkkä langalla parsiminen.

Huomaathan, että korjauspalvelu ei tee lyhennyksiä, kavennuksia tai muita muokkaustöitä. Käännythän näissä asioissa muokkausompelua tarjoavan ompelimon puoleen.

 

Mikäli epäilet neuleesi rikkoutuneen siksi, että siinä on valmistusvirhe, ota ensisijaisesti yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse.