KESÄN POISTOT JOPA -40 %
Katso: Naisten poistuvat / Miesten poistuvat

Artikkelit

Neuleen höyryttäminen

2.3.2022

Yleinen

 

Höyryttäminen on neuleen hoitoa 

 

Alpakka on kestävä ja elastinen kuitu, eikä se venähdä helposti. Kovassa käytössä laadukaskin neulevaate saattaa kuitenkin menettää muotoaan esimerkiksi kyynärpäiden alueelta. Alpakan villan mahtava ominaisuus on kuitenkin se, että luonnonkuituna se reagoi hyvin höyrytykseen ja palautuu näin takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Höyrytyksen voi tehdä vaatehöyrystimellä tai silitysraudan höyryllä ja maltillisella lämmöllä – näin vaate on taas entistä ehompi! 

Neuleen höyryttäminen on neuleen hoitoa. Esimerkiksi pesussa mahdollisesti rypistyneen tai pörhistyneen pinnan saa höyryttämällä taas sileäksi. Neuletta höyrytetään tarvittaessa monta kertaa halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

Hoidon lisäksi höyryttäminen on tapa muokata neuletta mieleisekseen. Kostealla höyryllä ja lämmöllä voidaan höllentää tilapäisesti alpakkakuitujen otetta toisistaan, ja neulosta voi joko venyttää tai supistaa tarpeen mukaan. Kun neulos kuivuu, kuidut lukittautuvat taas napakasti uuteen muotoonsa.

Muokkaukseen tarvitaan höyryttävä silitysrauta, sekä alusta, joka kestää kuumaa höyryä. Höyryn voi laittaa täydelle teholle ja lämpötilaksi tulee asettaa villa-asetus. 

Otathan huomioon, että sekä venytys että supistaminen palautuvat hieman käytössä. Lyhennetty hiha siis hieman pitenee ja venytetty lyhenee siitä mitasta, joka saavutetaan muokatessa. Käsittely tulee toistaa tarpeen mukaan.

 

 

Villaneuleen venyttäminen silitysraudalla 

Neuleen venyttäminen on varsin yksinkertaista: neule asetetaan tasolle ja venytettävä osahöyrytetään kauttaaltaan. Neulosta venytetään toisella kädellä ja silitetään toiseen suuntaan. Tätä toistetaan, kunnes mitta on sopiva. 

Neule muokkautuu yllättävän nopeasti. Jos venytät neuletta liikaa, tilanteen voi onneksi korjata helposti. 

 

Villaneuleen lyhentäminen tai supistaminen silitysraudalla 

Supistamisessa neuletta höyrytetään kosteaksi, puristellaan tiiviiksi, annetaan kuivahtaa tasolla ja toistetaan prosessi. 

Tämä voi tuntua tehottomalta, mutta sujuu lähes yhtä nopeasti ja helposti kuin venytys. 

Supistamista voi käyttää myös paikallisesti esimerkiksi hihansuun kiristykseen. Toinen vaihtoehto on kastaa hihansuu kuumaan veteen ja puristella sitä hellästi tiiviimmäksi. Kannattaa kuitenkinvälttää kovaa hankausta, ettei pinta huovu. 

Kaikissa muokkauksissa on tärkeää antaa neuleen kuivua täysin ennen käyttöönottoa. Muista kuivata neule aina tasolla, niin se ei venähdä.