KESÄN POISTOT JOPA -40 %
Katso: Naisten poistuvat / Miesten poistuvat

Artikkelit

Alpa – arvojen mukaista ajattomuutta

26.11.2019

Mediatiedoite

Pikamuodin todellinen hinta on murheellinen: se saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne. Vaatteita ei tehdä kestämään, vaikka se olisi mahdollista. Moni halpavaate päätyy poltettavaksi tai keoksi kaatopaikalle. Miksi pikamuoti kuitenkin myy? 

Halvan hinnan vuoksi moni on valmis kompromisseihin esimerkiksi materiaalin ja laadun suhteen.  Taustalla voi myös olla pelko, että kestävään vaatteeseen kyllästyy tai se alkaa näyttää vanhahtavalta. Pikamuotia helppo ostaa, koska sitä on tarjolla kaikkialla – kestävää laatua sitä vastoin ei.

Kyseessä ei ole aina pyrkimys ostaa halpaa: korkea hinta kun ei takaa korkeaa laatua tai eettisyyttä. Vaatealalla hankintaketjut ovat usein niin pitkiä, että vaatemerkkien on mahdotonta jäljittää ja valvoa materiaalien alkuperää. On ymmärrettävää, että moni luovuttaa asian suhteen.

Tulevaisuudessa pikamuoti ei enää ole muotia

Vastuulliseen liiketoimintaan erikoistuneen Aalto-yliopiston johtamisen professori Minna Halmeen mukaan pikakuluttamiseen ja -muotiin liittyviä käsityksiä voidaan kuitenkin muuttaa. Todellisuudessa yksikään vaatekappale ei mene muodista, ellei niin yhteisesti luulla ja uskota.

Todennäköisesti tulevaisuudessa trendikkäämpää on omistaa vähemmän mutta kestävämpiä, monipuolisempia ja ajattomampia vaatteita. Mikään ei estä vaatteiden suunnittelemista ajattomiksi – sellaisiksi, jotka näyttävät ja tuntuvat tyylikkäiltä, vaikka pikamuoti muuttuu.

Suunnittelijamme Ainomaria avaa Alpan suunnittelufilosofiaa seuraavasti: “Pyrin suunnittelemaan vaatteita, jotka ovat klassisia sekä kestävät aikaa ja nopeasti vaihtuvan muodin tuulia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten seuraisi trendejä – oikeastaan päinvastoin.

Aloitan uuden tuotteen suunnittelun aina trendikartoituksella, jotta tuotteisiin ei päädy elementtejä, jotka perustuvat pikamuodin nopeisiin trendeihin – näin vaate kestää aikaa mahdollisimman hyvin. Iloitsen siitä, että jo alusta alkaen olen osannut ja voinut valita tuon oikean suunnan, sillä muutos olisi varmasti vaikea tehdä kesken matkan.”

Me Alpalla lupaamme, että tuotteemme ja tuotantoprosessimme ovat eettisiä ja ekologisia. Kestävyys on keskiössä materiaalivalinnoista suunnitteluun sekä tuotteen valmistukseen ja myyntiin. Haluamme myydä asiakkaallemme neuleita, joista he eivät luovu – sellaisia jotka kestävät aikaa ja jotka tarvittaessa kunnostetaan uuden ostamisen sijaan. Tarjoamme myös korjauspalvelua ja 2nd hand -konseptin tuotemerkkimme neuleille.

 

Lähteet: https://yle.fi/uutiset/3-10309581?utm_source=facebook-share&utm_medium=social