Alpakan villa – kuninkaiden kuitu

 

Andien vuoristossa tuhansien metrien korkeudessa elävän alpakan villa on maailman upeimpia luonnonkuituja.

Laadukkaat neuleemme valmistetaan 100 % alpakan villasta, koska sillä on ainutlaatuiset ominaisuudet:

 

Sileys

Alpakan villan kuitu on sileä, eikä siinä ole muille villoille tyypillistä suomumaista rakennetta. Siksi se tuntuu käteen miellyttävän liukkaalta ja sulavalta.  Tuntumansa lisäksi kuitujen sileys antaa alpakan villalle ominaisen kauniin kiillon.

Sileä villakuitu hylkii erittäin tehokkaasti likaa, joten laadukkaiden neuleidemme pesutarve on käytännössä olematon – tuuletus riittää.

 

Pitkäkuituisuus

Alpakan villan kuidut ovat hyvin pitkiä – parhaimmillaan jopa kymmensenttisiä!

Pitkä kuitu on tärkeimpiä syitä sille, että alpakan villasta valmistetut neuleet kestävät niin hyvin nukkaantumatta.

 

 

Lämmittävyys

Jos et välitä palelemisesta, meillä on sinulle ilouutisia: alpakkaa pidetään yleisesti yhtenä lämpimimmistä villamateriaaleista.

Alpakan villan kuidussa on ilmataskuja, jotka tekevät siitä hyvin lämpöä eristävän. Alpakanvillasta valmistettujen neuleiden pintaan syntyy käytössä myös kaunis, himmeän pehmeä pinta, joka tekee neuleesta lämpimämmän.

 

Hengittävyys

Alpakan villa pystyy siirtämään kosteutta selvästi muita villakuituja tehokkaammin. Se tuntuu päällä kuivalta ja miellyttävältä myös liikkuessa tai lämpimämmässä. Vaikka alpakka on hyvin lämmittävä materiaali, se ei hengittävyytensä ansiosta tunnu tukalalta ja olosi on aina miellyttävä.

Alpakan villan taianomaista kosketusta tai hohdetta on vaikea sanoin kuvailla – ne täytyy kokea itse. 

 

 

Alpakat, niiden kasvatus ja vastuullisuus

Perussa kasvatettavat alpakat elävät useimmiten puolivilleinä. Alpakat keritään kerran vuodessa. Perussa alpakoita kohdellaan kunnioituksella – alpakka on perulaisille kulttuurisesti ja historiallisesti arvostettu eläin ja alpakat ovat kalliita. Inkojen valtakunnassa alpakka olikin varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille, eikä ihme, sillä harvinainen alpakka on selvästi lampaanvillaa pehmeämpää, sileämpää, lämpimämpää ja kestävämpää. Lisäksi se sopii myös villa-allergikoille, koska se ei sisällä lanoliinia.

Alpakka on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen – kamelieläimillä on pehmeät jalat, jotka suojaavat usein herkkää maaperää eroosiolta. Alpakat eivät myöskään syö kasveja juurineen. Tällöin kasvi jatkaa kasvamistaan aterioinnin jälkeenkin. On myös tutkittu, että kamelieläimet, joihin alpakka myös lukeutuu, syövät suhteessa vähemmän märehtiviin lajeihin kuten lampaisiin verrattuna. Tällöin myös alpakoista aiheutuvat metaanipäästöt ovat alhaisemmat kuin lampailla.

Alpakan villa tulee ostaa vastuullisilta ja osaavilta toimittajilta. Keritsiminen on tärkeä osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Valtaosa eläimistä suhtautuu keritsimiseen rennosti. Alpakka on aina mulesing-vapaata. Alpa on tehnyt yhteistyötä perulaisen lankatoimittajan kanssa vuodesta 2012, joka on erikoistunut alpakan villan tuotantoon tietäen alpakan kasvatuksen parhaat ja vastuullisimmat toimintatavat.

Yksi alpakan villan upeista ominaisuuksista on se, että se ei sisällä lanoliinia. Tällöin alpakan villan puhdistus on helpompaa kuin lampaan villan eikä puhdistuksessa tarvita vahvoja kemikaaleja ja puhdistusaineita. Alpakan villalle puhdistukseksi riittääkin usein vain tuuletus ja neuleen pinnan harjaus. Tällöin myös tuotteen pesemisestä koituva ilmastorasitus on hyvin pieni.

Alpakoita on maailmassa vain vähän; arviolta noin 6 miljoonaa – esimerkiksi kashmirvuohia on yli 450 miljoonaa. Tuotantoerämme ovat pieniä, sillä alpakka on loistavista ominaisuuksistaan huolimatta hyvin harvinainen materiaali ja sen saatavuus on vaihtelevaa.

Käyttämämme lankalaadut:

Fine Special Alpaca – Yleisin käyttämämme alpakkalaatu. Lisää kestävyyttä neuleisiin, joissa on pintastruktuuria. Laadukkaan neuleen perusmateriaali.

Baby Alpaca– Hyvin pehmeä kuitulaatu. Käytetään napakoissa ja sileissä neuleissa sekä kudotuissa huiveissa.

Premium Baby Alpaca – Harvinainen ja äärimmäisen hieno kuitulaatu. Käytetään esimerkiksi silkki/alpakka -huiveissamme.

Back to top