ALPAKAN VILLA – KUNINKAIDEN KUITU

Laadukas neule valmistetaan alpakan villasta

ANDIEN vuoristossa tuhansien metrien korkeudessa elävän alpakan villa on maailman upeimpia luonnonkuituja.
Laadukkaat neuleemme valmistetaan 100 % alpakan villasta, koska sillä on ainutlaatuiset ominaisuudet:

SILEYS

Alpakan villan kuitu on sileä, eikä siinä ole muille villoille tyypillistä suomumaista rakennetta. Siksi se tuntuu käteen miellyttävän liukkaalta ja sulavalta.  Tuntumansa lisäksi kuitujen sileys antaa alpakan villalle ominaisen kauniin kiillon.

Sileä villakuitu hylkii erittäin tehokkaasti likaa, joten laadukkaiden neuleidemme pesutarve on käytännössä olematon – tuuletus riittää.

PITKÄKUITUISUUS

Alpakan villan kuidut ovat hyvin pitkiä – parhaimmillaan jopa kymmensenttisiä!

Pitkä kuitu on tärkeimpiä syitä sille, että alpakan villasta valmistetut neuleet kestävät niin hyvin nukkaantumatta.

LÄMMITTÄVYYS

Jos et välitä palelemisesta, meillä on sinulle ilouutisia: alpakkaa pidetään yleisesti yhtenä lämpimimmistä villamateriaaleista.

Alpakan villan kuidussa on ilmataskuja, jotka tekevät siitä hyvin lämpöä eristävän. Alpakanvillasta valmistettujen neuleiden pintaan syntyy käytössä myös kaunis, himmeän pehmeä pinta, joka tekee neuleesta lämpimämmän.

HENGITTÄVYYS

Alpakan villa pystyy siirtämään kosteutta selvästi muita villakuituja tehokkaammin. Se tuntuu päällä kuivalta ja miellyttävältä myös liikkuessa tai lämpimämmässä. Vaikka alpakka on hyvin lämmittävä materiaali, se ei hengittävyytensä ansiosta tunnu tukalalta ja olosi on aina miellyttävä.

Alpakan villan taianomaista kosketusta tai hohdetta on vaikea sanoin kuvailla – ne täytyy kokea itse. 

ALPAKAT JA NIIDEN KASVATUS

PERUSSA kasvatettavat alpakat elävät useimmiten puolivilleinä, ja laumat kootaan yhteen keritsemistä varten. Perussa alpakoita kohdellaan kunnioituksella – alpakka on perulaisille kulttuurisesti ja historiallisesti arvostettu eläin ja alpakat ovat kalliita. Inkojen valtakunnassa alpakka olikin varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille, eikä ihme, sillä harvinainen alpakka on selvästi lampaanvillaa pehmeämpää, sileämpää, lämpimämpää ja kestävämpää. Lisäksi se sopii myös villa-allergikoille, koska se ei sisällä lanoliinia.

ALPAKKA on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen – sen pehmeät tassut eivät aiheuta eroosiota, eikä se syö kasveja juurineen. Myös keritseminen on tärkeä osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Valtaosa eläimistä suhtautuu keritsemiseen rennosti, osa jopa silminnähden nauttii siitä. Alpakka on aina mulesing-vapaata.

ALPAKOITA on maailmassa vain vähän; arviolta noin 4 miljoonaa – esimerkiksi kashmirvuohia on yli 450 miljoonaa. Tuotantoerämme ovat pieniä, sillä alpakka on loistavista ominaisuuksistaan huolimatta hyvin harvinainen materiaali ja sen saatavuus on vaihtelevaa.

KÄYTTÄMÄMME LANKALAADUT:

Fine Special Alpaca – Yleisin käyttämämme alpakkalaatu. Lisää kestävyyttä neuleisiin, joissa on pintastruktuuria. Laadukkaan neuleen perusmateriaali.

Baby Alpaca– Hyvin pehmeä kuitulaatu. Käytetään napakoissa ja sileissä neuleissa sekä kudotuissa huiveissa.

Premium Baby Alpaca – Harvinainen ja äärimmäisen hieno kuitulaatu. Käytetään esimerkiksi silkki/alpakka -huiveissamme.

Royal Alpaca – Kaikkein korkealaatuisin ja hienoin alpakkakuitu. Käytössä hienoissa silkki/alpakka -langoissa.

Kaikki käyttämämme lanka on luomutuotettua perulaista villaa, jolla on GOTS (Global Organic Textile Standard) ja Öko-tex 100 lk I (tutkitusti haitta-aineeton) standardit.