Neuleen hoito ja puhdistus

24.10.2016

Huom: Nämä ohjeet soveltuvat Alpa-tuotteiden lisäksi myös muiden villavaatteiden pesuun ja muokkaukseen. Neuleen hoito ja puhdistus on helppoa, kun tiedät seuraavat perusasiat alpakanvillaisen vaatteen ominaisuuksista ja hoidosta. 

Puhdista Alpan vaatteet ensisijaisesti tuulettamalla. Hengittävä, pehmeä ja lämmin alpakanvilla on luonnostaan likaa hylkivä luonnonkuitu. Alpakanvillaisesta neuletuotteesta epäpuhtaudet poistuvat helposti, kun se tuuletettaessa laajenee ja supistuu. Siksi Alpan vaatteita ei tarvitse pestä yhtä säännöllisesti kuin muista materiaaleista valmistettuja vaatteita.

Yksittäiset tahrat on helpointa poistaa paikallisesti esimerkiksi kostealla liinalla.

Käsinpesu on turvallinen puhdistustapa

Mikäli tuuletus/paikallinen tahranpoisto ei auta, vuorossa on käsinpesu. Käsin pestessäkin tulee noudattaa ohjeita:

  • Laske pesuastiaan tai lavuaariin viileää tai kylmää vettä (noin 20 ° C).
  • Sekoita veteen pieni määrä saippuaa (Alpa Wool Shampoo on suositeltava).
  • Puristele tuotetta hellästi, jotta pesuvesi kulkee neuleen läpi.
    • Ei hankausta
    • Ei vääntöä
  • Vaihda vesi ja huuhtele tuote puristelemalla
  • Laske vesi pois ja aseta tuote pyyhkeen päälle. Rullaa tuote pyyhkeen sisään. Voit painella rullaa tuotteen kuivaamiseksi.
  • Kuivaa neule lopuksi tasolla huoneenlämmössä kuivaksi – älä riiputa!

Olennaista pesussa on oikea veden lämpötila, hellävarainen pesu ilman hankaamista ja kiertämistä sekä tasokuivaus vaatteen ollessa oikeassa muodossa. Tuulettamalla, paikallisella tahranpoistolla, minimoimalla pesukerrat ja noudattamalla pesuohjeita pidät vaatteesi puhtaana ja kauniina pitkään.

Nukkaantuminen

Pitkäkuituinen ja elastinen alpakan villa on laadukas luonnonkuitu, jonka nukkaantuminen on vähäistä. Aktiivisen käytön myötä myös luonnonkuiduista valmistettuihin tekstiileihin voi syntyä nukkaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin halvoista materiaaleista tuotetuissa vaatteissa. Laadukasta neuletta voi kuitenkin tämänkin osalta huoltaa, sillä nukan voi poistaa helposti esimerkiksi nukkatrimmerillä tai saksilla leikkaamalla. Varo kuitenkin katkomasta lankoja!

Venyminen

Alpakka on kestävä ja elastinen kuitu, eikä se venähdä helposti. Kovassa käytössä laadukaskin neulevaate kuitenkin saattaa hieman menettää muotoaan neulesilmukoiden löystyessä esimerkiksi kyynärpäiden kohdista. Alpakanvillan mahtavat ominaisuus on kuitenkin se, että luonnonkuituna se reagoi hyvin silitysraudalla tehtävään höyrytykseen ja palautuu näin takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Höyrytyksen voi tehdä silitysraudan höyryllä ja maltillisella lämmöllä – näin vaate on taas entistä ehompi!

Höyryttäminen on neuleen hoitoa

Neuleen höyryttäminen on usein neuleen hoitoa: esimerkiksi pesussa mahdollisesti pörhistyneen pinnan saa taas sileäksi höyryttämällä. Hoidon lisäksi höyryttäminen on tapa muokata neuletta mieleisekseen. Kostealla höyryllä ja lämmöllä voidaan höllentää tilapäisesti alpakkakuitujen otetta toisistaan, ja neulosta voi joko venyttää tai supistaa tarpeen mukaan. Kun neulos kuivuu, kuidut lukittautuvat taas napakasti uuteen muotoonsa.

Muokkaukseen tarvitaan vain höyryttävä silitysrauta, sekä tietenkin alusta, joka kestää kuumaa höyryä. Höyryn voi laittaa täydelle teholle ja lämpötilaksi tulee asettaa villa-asetus.

(Ota muokatessasi huomioon, että sekä venytys että supistaminen palautuvat hieman käytössä. Lyhennetty hiha siis hieman pitenee ja venytetty lyhenee siitä mitasta, joka saavutetaan muokatessa.)

Höyryttäminen on neuleen hoitoa.

Villaneuleen venyttäminen silitysraudalla

Neuleen venyttäminen on varsin yksinkertaista: Neule asetetaan tasolle ja venytettävä osa höyrytetään kauttaaltaan. Neulosta venytetään toisella kädellä ja silitetään toiseen suuntaan. Tätä toistetaan, kunnes mitta on sopiva.

Kannattaa olla varuillaan, sillä neule muokkautuu yllättävän nopeasti. Jos venytät neuletta liikaa, tilanteen voi onneksi korjata helposti.

Villaneuleen lyhentäminen / supistaminen silitysraudalla

Supistamisessa neuletta höyrytetään kosteaksi, puristellaan tiiviiksi, annetaan kuivahtaa tasolla ja toistetaan prosessi.

Tämä voi tuntua tehottomalta, mutta sujuu lähes yhtä nopeasti ja helposti kuin venytys.

Supistamista voi käyttää myös paikallisesti esimerkiksi hihansuun kiristykseen. Toinen vaihtoehto on kastaa hihansuu kuumaan veteen ja puristella sitä hellästi tiiviimmäksi. Kannattaa kuitenkin välttää kovaa hankausta, ettei pinta huovutu.

Kaikissa muokkauksissa on tärkeää antaa neuleen kuivua täysin ennen käyttöönottoa. Muista kuivata neule tasolla, niin se ei venähdä.

Neuleen hoito on palkitsevaa

Neuleen hoito on palkitsevaa, kun sen huomaa pidentävän luottovaatteen elinikää. Jopa kestävin ja parhaimmin pidetty vaate voi kuitenkin kulua käytössä niin, että korjaustoimenpiteet ovat tarpeen. Kulumat tai vauriot eivät välttämättä katkaise tuotteen elinkaarta, vaan korjaustoimenpiteillä neuleen käyttöikää voi taas pidentää. Usein kyse on pienistä, helposti korjattavista pikkuvirheistä, kuten langannousuista. Tarjoamme mielellämme neuvojamme ja korjauspalveluamme tarvittaessa.

Lue muita artikkeleitamme
Siirry verkkokauppaan

4.5 6 votes
Article Rating
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top