KESÄN POISTOT JOPA -40 %
Katso: Naisten poistuvat / Miesten poistuvat

Artikkelit

Miten Alpa välttää hävikin?

12.10.2017

Yleinen

Tekstiilijäte on yksi merkittävimmistä kaatopaikkojen täyttäjistä. Vaatteita valmistetaan yli tarpeen, ja ketjut heittävät kausimallistonsa outletien kautta kehittyvien maiden toreille tai kaatopaikoille. Vaatteita ei tehdä kestämään ja ne suunnitellaan palvelemaan hetken trendejä. Meillä on halu tehdä asioita toisin – Alpalla ei synny lähes ollenkaan hävikkiä. Miten hävikin välttäminen onnistuu? Siihen on muutama yksinkertainen syy:

1. Hävikin välttäminen on arvo, jota toteutetaan jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelumme perusta on ajattomuus. Jokaisen vaatteemme suunnittelussa keskeinen ajatus on se, että mallia tulee voida myydä ihan yhtä lailla nyt kuin viiden vuoden päästä. Hyvin suunnitellut vaatteet menevät aina kaupaksi. Vähemmän ohimenevää muotia, enemmän tyyliä.

Suunnittelijamme Ainomaria toteaa seuraavasti: “Omalta osaltani uin suunnittelijana pikamuodin kanssa vastavirtaan klassisilla ja ajattomilla vaatteilla, joita suunnittelen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten seuraisi trendejä. Päinvastoin: aloitan uuden tuotteen suunnittelun aina trendikartoituksella välttääkseni suunnittelussa elementtejä, jotka liittyvät pikamuodille tyypillisiin nopean syklin trendeihin – näin vaate palvelee syklien ylikin. Iloisen siitä, että jo alusta alkaen olen osannut valita tuon oikean suunnan, sillä muutos kesken matkan olisi varmasti vaikea tehdä.”

2. Emme valmista tuotteita summassa, vaan tuotteiden kysyntä kartoitetaan sähköpostilistan äänestysten ja ennakkotilausten perusteella. Ensimmäisen valmistuserän koko on yleensä sellainen, että se kattaa ennakkotilaajat ja jättää mahdollisesti pienen myyntivaraston.

3. Jos tuotteessa havaitaan valmistusvirhe esimerkiksi saumassa tai napinlävessä, se lähetetään tehtaalle tai paikalliseen yhteistyöompelimoon korjattavaksi. Tarjoamme myös korjauspalvelua ja 2nd hand -konseptin tuotemerkkimme neuleille.

Materiaalia käytetään järkevästi myös tehtaalla: valmistetut epäonnistuneet koekappaleet ja prototyypit puretaan takaisin lankakerälle ja käytetään uudelleen. Neuleet neulotaan muotoon, minkä ansiosta hävikkiä syntyy hyvin vähän.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että kun hankit meiltä neuleen, maksat vain siitä yhdestä neuleesta, jonka saat – et siitä osuudesta, joka menee roskiin tai kuljetetaan merten taa muiden harmiksi.

hävikin välttäminen

Laatuvaatteen hinta kuluttajalle on korkeampi kuin pikamuodin, mutta materiaalit, käyttöikä ja -mukavuus ovat aivan toista luokkaa. Kun halpa neule on nyppyinen ja muodottomaksi venähtänyt, Alpa-neule on vasta alkanut pehmetä parhaimmilleen.

Kestämään tehdystä laatuneuleesta ei tule taakkaa, joka täytyy survoa keräyslaatikkoon, vaan siihen kiintyy ja rakastuu. Sen haluaa myös korjata ja käyttää loppuun.