Tekstiilijäte on yksi merkittävimmistä asioista kaatopaikkojen täyttäjistä. Vaatteita valmistetaan yli tarpeen, ja ketjut heittävät kausimallistonsa outletien kautta kehitysmaiden toreille tai kaatopaikoille.

Meillä on halu tehdä asioita toisin – Alpalla ei synny lähes ollenkaan hävikkiä. Siihen on muutama yksinkertainen syy:

1. Suunnittelumme perusta on ajattomuus. Jokaisen vaatteemme suunnittelussa keskeinen ajatus on se, että mallia tulee voida myydä ihan yhtä lailla nyt kuin viiden vuoden päästä. Hyvin suunnitellut vaatteet menevät aina kaupaksi. Vähemmän ohimenevää muotia, enemmän tyyliä.

2. Emme valmista tuotteita summassa, vaan tuotteiden kysyntä kartoitetaan sähköpostilistan äänestysten ja ennakkotilausten perusteella. Ensimmäisen valmistuserän koko on yleensä sellainen, että se kattaa ennakkotilaajat ja jättää mahdollisesti pienen myyntivaraston.

3. Jos tuotteessa havaitaan valmistusvirhe esimerkiksi saumassa tai napinlävessä, se lähetetään tehtaalle tai paikalliseen ompelimoon korjattavaksi. Materiaalia käytetään järkevästi myös tehtaalla: valmistetut epäonnistuneet koekappaleet ja prototyypit puretaan takaisin lankakerälle ja käytetään uudelleen.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että kun hankit meiltä neuleen, maksat vain siitä yhdestä neuleesta, jonka saat – et siitä osuudesta, joka menee roskiin tai kuljetetaan merten taa muiden harmiksi.

Laatuvaatteen hinta on korkeampi kuin pikamuodin, mutta materiaalit, käyttöikä ja -mukavuus ovat aivan toista luokkaa. Kun halpaneule on nyppyinen ja muodottomaksi venähtänyt, Alpaneule on vasta alkanut pehmetä parhaimmilleen.

Kestämään tehdystä laatuneuleesta ei tule taakkaa, joka täytyy survoa keräyslaatikkoon, vaan siihen kiintyy ja rakastuu. Sen haluaa myös korjata ja käyttää loppuun.

-Lauri / Alpa