Kuinka saan neuleeni kestämään?

14.11.2019

Saatat haaveilla siitä, että lempineuleesi kestäisi itsestään käytössäsi ikuisesti. Varsinkin se, johon olet panostanut rahallisesti. Laadukkainkin vaate kaipaa ajoittain huoltoa ja huolenpitoa. Oikein huoltamalla pidennät neuleesi elämää jopa moninkertaiseksi!

Jo hankintavaiheessa voit tehdä ratkaisevia päätöksiä. Suosi vaatteita, joiden materiaali sopii käyttötarkoitukseensa – eri materiaalit eroavat toisistaan tuntumallaan ja kulutuksenkestollaan. Me Alpalla arvioimme jokaisen neulemallin kohdalla erikseen, minkä laatuluokituksen alpakkalanka on kokonaisuutta ajatellen kaikkein paras. Käytämme neuleissamme kolmea erilaista lankalaatua. 

Yleisimmin käyttämämme alpakkalaatu on Fine Special, jolla on paras kulutuksenkesto. Pipoissamme ja joissakin neuleissamme käytämme Baby Alpacaa, joka on FS-luokituksen lankaa hienompaa ja pehmeämpää. Hankauskesto ei sitä vastoin ole aivan yhtä hyvä, mutta kompensoimme herkempää lankaa sidosrakenteeltaan tiiviimmällä neulonnalla. Kolmas ja hienoin käyttämämme alpakkalaatu on Royal Alpaca, jota on Pearl-neuleessamme yhdistettynä vahvaan silkkiin.

Neuleen kuluminen käytössä

Neuleet ovat herkempiä kulumiselle kuin kankaasta valmistetut vaatteet. Kun puhutaan laadukkaista neuleista, monen mieleen tulevat vuosikymmeniä sitten neulotut, yhä käytössä olevat villapuserot. Näistä mielikuvista voi syntyä väärä käsitys siitä, millaista kestävyyttä neulevaatteelta voi odottaa: usein nämä perintövillapuserot on huovutettu ja neulottu hyvin paksusta langasta. Kuluvaa pintaa on moninkertaisesti verrattuna esimerkiksi suosituimpaan malliimme Drizzleen. Paksut villapuserot ovat toki kestäviä, mutta eivät yleensä kovin mukavan tuntuisia. 

On myös hyvä muistaa, että vaatetta ei kuluta aika vaan käyttö. Kun löytää rakkaan luottoneuleen, sen haluaa pukea päälleen useita kertoja viikossa. Näin neuleelle voi tulla käyttökertoja vuodessa yhtä paljon kuin kaapin perällä säilytettyyn isoäidin tai -isän perintöneuleeseen vuosikymmenten varrella. Myyttiä entisaikojen ikuisista villapuseroista pitää elossa myös se usein unohdettu tosiasia, että ennen neulevaatteiden korjausta ja parsimista pidettiin itsestäänselvyytenä.

Kuidut ovat erilaisia hankauskestoltaan

Villakuituihin sekoitetaan usein polyamidia tai polyesteriä parantamaan hankauskestoa. Usein se on perusteltua vaatteen pitkäikäisyyden kannalta, mutta ongelmatonta se ei ole. Sekoitteissa kärsivät alpakan ylivoimaiset ominaisuudet, kuten hengittävyys ja lämmittävyys. Vaate, jonka valmistuksessa on käytetty useita erilaisia kuituja, on usein käytännössä mahdotonta kierrättää. Keinokuitujen ongelmallisuutta käsittelemme tarkemmin toisessa artikkelissa. 

100 % alpakkaneule on kestävä ja säilyy jopa usean vuoden ahkerassa käytössä uudenveroisena lukuun ottamatta pahimmin hankaukselle altistuvia kohtia. Herkimpiä ovat hihansuut ja kyynärpäät, jotka altistuvat hankaukselle varsinkin työkäytössä. Kokonumeroltaan liian pienen neuleen kainalot taas ovat kovalla koetuksella kostumisen, venymisen ja hankauksen vuoksi. Ilman hyvää huoltoa ja huolenpitoa neule voi kulua käytössä puhki.

10 vinkkiä neuleen hoitoon 

Haluat varmasti saada neuleesi kestämään mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Neule kannattaakin käydä läpi säännöllisesti ja huoltaa tarvittaessa. Tässä vinkkejä, joilla käyttöikää ja kauneutta riittää tuleviin vuosiin: 

  1. Anna neuleen levätä käyttökertojen välillä, jotta kuidut voivat rauhassa palautua. Helpoimmin tämä onnistuu, jos käytössä on kaksi luottoneuletta, joiden käyttöä voi vuorotella.
  2. Jos neuleeseen tulee venymiä esimerkiksi kyynärpäihin, ne kannattaa höyryttää takaisin muotoonsa. Näin neulos tiivistyy ja vahvistuu. Höyryttämällä voit myös silittää pörhistyneen pinnan ja jopa muokata neuletta mieleiseksesi.
  3. Vältä neuleen hankautumista karkeaan tai verkkomaiseen materiaaliin. Esimerkiksi reppu, laukun hihna, työtuoli ja karkeapintainen pöytä hankaavat neuletta, irrottavat siitä kuituja ja ohentavat lankoja. Ohueksi kulunut neulos on altis reikiintymiselle.
  4. Taita hihansuut kaksinkertaisiksi. Taitettu hihansuu kestää jopa neljä kertaa enemmän hankausta. Kuluneen hihansuun voi myös paikata kääntämällä sen nurjalle puolelle ja ompelemalla huomaamattomasti.
  5. Jos neuleen pinta on ohentunut, mutta varsinaisia reikiä ei vielä ole, neulosta voi vahvistaa nurjalle puolelle laitettavalla tukikankaalla. 
  6. Mikäli neuleeseen on tullut reikä esimerkiksi tarttumisen ja langan katkeamisen vuoksi, se kannattaa parsia mahdollisimman pian. 
  7. Poimi mahdolliset langannousut neuleen nurjalle puolelle neulalla tai virkkuukoukulla. Näin pahempaa vahinkoa ei pääse tapahtumaan ja pinta säilyy siistinä! 
  8. Mikäli kyynärpäät altistuvat jatkuvalle hankaukselle esimerkiksi toimistotyössä, kyynärpäihin kannattaa laittaa kyynärpaikat jo etukäteen. Kyynärpaikkojen ompelu on mahdollista toki myös jälkikäteen.
  9. Huolla neuleen pinta tarvittaessa, jos esimerkiksi hankauskohtaan on muodostunut nyppyä. Voit käyttää esimerkiksi kashmirkampaa tai nukkatrimmeriä. Nyppyyntymisestä ja sen syistä voit lukea tarkemmin täältä.
  10. Villavaatteen lyömätön ominaisuus on se, että villa hylkii likaa luonnostaan. Usein siis tuuletus ja tarvittaessa paikallinen tahranpoisto riittävät. Noudatathan pesuohjeitamme, mikäli neuleesi vaatii perusteellisempaa pesua! 

Psst. Hannamarilla on ollut käytössään Alpan neuleita, ja hän on myös kertonut kokemuksiaan niiden hoidosta ja huoltamisesta. Käy lukemassa!

 

4.3 3 votes
Artikkelin luokitus
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest

11 Kommentit
Vanhin
Uusin Eniten ääniä
Inline Feedbacks
View all comments
Milla
Milla
3 years sitten

Hyviä vinkkejä, kiitos! Kohta kolme on mielestäni tosin aika hankala toteuttaa… En tiedä, millä keinoin esimerkiksi laukun tai repun hankausta olisi mahdollista välttää.

Lauri / Alpa
Admin
3 years sitten
Reply to  Milla

Kohta kolme on artikkelissa oikeastaan ajatuksen herättäjänä. Maalaisjärjellä selviää pitkälle, ei neule tietystikään ole moksiskaan satunnaisesta repun tai laukun kantamisesta. Jos reppu tai laukku on jatkuvasti mukana esimerkiksi päivittäin töihin kävellessä ja sitä kantaa suoraan neuletta vasten, kannattaa asia tiedostaa ja tarkistaa neuleen pinta aika ajoin. Asia ratkeaa tietysti esimerkiksi jos käyttää neuleen päällä takkia.

Maria
Maria
3 years sitten

Olen kuullut monenlaisia näkemyksiä nukkatrimmeristä. Millaista suosittelette? Onko neuleen laadusta kiinni, kestääkö trimmeriä? Trimmeri kun katkaisee kuituja niin saattaa aiheuttaa entistä voimakkaammin nyppyyntymistä… vai?

Lauri / Alpa
Admin
3 years sitten
Reply to  Maria

En ainakaan itse näe, että trimmaaminen aiheuttaisi nyppyyntymistä. Leikatut kuidut toki lyhenevät, mutta se ei tee neuleen langasta sen nyppyyntyvämpää, sillä leikattu osuus on jo neuloksesta irrallaan. Lyhytkuituisesta langasta neulotut neuleet nyppyyntyvät, sillä niissä on paljon irtokuituja. Irtokuitujen määrä ei lisäänny kuitua katkaisemalla / trimmaamalla siinä missä hiuksestakaan ei tule kaksihaaraista kun sen katkaisee. Mitään ihan susia trimmereitä ei ole tullut vastaan, enimmäkseen erot ovat olleet akun kestossa, nukkasäiliön kätevyydessä ja toki myös terän terävyydessä. Omat neuleemme kestävät trimmausta hyvin, koska suosimme tiivistä neulosta, joka ei mene trimmeriin. Vauriotta selviää, kun ei paina trimmeriä liikaa, ja katsoo ennen trimmausta, että… Lue lisää..

trackback

[…] Alpan second hand -konseptista voit lukea täältä. Alpan nettisivuilta löytyy hyviä neuvoja neuleiden huoltamiseen ja lisäksi Alpa tarjoaa asiakkailleen neuleiden […]

Päivi Latvala-Sillman
Päivi Latvala-Sillman
2 years sitten

Minua vaivaa Alpa villatakkini sähköisyys. Miten sen saisi sähköttömäksi? Saan siitä välillä kunnon sähköiskuja!

Lauri / Alpa
Admin
2 years sitten

Hei Päivi,

Sähköisyys korostuu usein kuivalla säällä (esim kovalla pakkasella ja alkukeväästä), jolloin vaatteeseen muodostuva staattinen sähkö ei pääse purkautumaan ilmankosteuteen.

Paljon on vaikutusta myös sillä, minkä vaatteiden kanssa neuletta käyttää. Esimerkiksi keinokuituiset aluspaidat synnyttävät paljon staattista sähköä villavaatteiden kanssa.

Vaatteelle voi myös käyttää tavarataloista löytyvää antistaattista suihketta, joka poistaa tuotteesta sähköisyyden.

Ilma
Ilma
2 years sitten

Kiitos tiedoista!
Oletteko koskaan ajatelleet valmistaa neuleeseen sopivia erillisiä rannekkeita? Ne suojaavat samalla hihansuita kulumiselta, ja lämmittävät ihanasti. Niillä voi nopeasti saada lämpimämmän tai viileämmän olon. Jotkut käyttävät niitä yöllä hyvän unen saamiseen. Niillä saa myös halutessaan boheemin sävyn asuunsa. Terveisin Ilma

Lauri / Alpa
Admin
2 years sitten
Reply to  Ilma

Tämä ei ole tullut vielä mieleen, mutta laitetaan muistiin!

Riitta Kurki-Suonio
Riitta Kurki-Suonio
2 years sitten

Mista alpakka- lankanne on peräisin.? Kuinka ekologista ja alpakkalampaiden elintapojen mukaista villan tuotantonne on?

Hanna / Alpa
Hanna / Alpa
2 years sitten

Hei! 🙂 Lisää käyttämämme alpakanvillan alkuperästä pääset lukemaan täältä: https://alpa.fi/materiaali/

Back to top