Tuotteiden hoito ja puhdistus

Puhdista Alpan vaatteet ensisijaisesti tuulettamalla. Hengittävä, pehmeä ja lämmin alpakanvilla on luonnostaan likaa hylkivä luonnonkuitu, josta epäpuhtaudet poistuvat helposti, kun se tuuletettaessa laajenee ja supistuu. Alpan vaatteita ei tarvitse pestä yhtä säännöllisesti kuin muista materiaaleista valmistettuja vaatteita.

Yksittäiset tahrat on helpointa poistaa paikallisesti esimerkiksi kostealla liinalla.

Mikäli tuuletus/paikallinen tahranpoisto ei auta, vuorossa on käsinpesu tai konepesu:

  •  Pese koneessa villanpesuohjelmalla.
  •  Käytä villapesuainetta.
  •  Pese samanväristen kanssa, nurinpäin kännettynä.
  •  Muotoile tuote kosteana.
  •  Kuivaa neule tasolla – älä riiputa!

Hyvä käsinpesuohje.

Olennaista pesussa on oikea veden lämpötila, villapesuaine, hellävarainen pesu ilman hankaamista ja kiertämistä sekä tasokuivaus vaatteen ollessa oikeassa muodossa. Tuulettamalla, paikallisella tahranpoistolla, minimoimalla pesukerrat pesukoneessa ja noudattamalla pesuohjeita pidät vaatteesi puhtaana ja kauniina pitkään.

Nukkaantuminen

Pitkäkuituinen ja elastinen alpakan villa on laadukas luonnonkuitu, jonka nukkaantuminen on vähäistä. Aktiivisen käytön myötä myös luonnonkuiduista valmistettuihin tekstiileihin voi syntyä nukkaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin halvoista materiaaleista tuotetuissa vaatteissa. Laadukasta neuletta voi kuitenkin tämänkin osalta huoltaa, sillä nukan voi poistaa helposti esimerkiksi nukkatrimmerillä tai saksilla leikkaamalla. Varo kuitenkin katkomasta lankoja!

Venyminen

Alpakka on kestävä ja elastinen kuitu, eikä se venähdä helposti. Kovassa käytössä laadukaskin neulevaate kuitenkin saattaa hieman menettää muotoaan neulesilmukoiden löystyessä esimerkiksi kyynärpäiden kohdista. Alpakanvillan mahtava ominaisuus on kuitenkin se, että luonnonkuituna se reagoi hyvin silitysraudalla tehtävään höyrytykseen ja palautuu näin takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Höyrytyksen voi tehdä silitysraudan höyryllä ja maltillisella lämmöllä – näin vaate on taas entistä ehompi!

Kyynärpäiden kuluminen

Kyynärpäiden alue altistuu neuleissa muihin paikkoihin nähden moninkertaiselle rasitukselle ja hankaukselle. Paraskin lanka ja neulos ohenee pikkuhiljaa, kun tuotetta käytetään runsaasti.

Jos tuotetta käytetään niin paljon kuin toivomme sitä käytettävän, on jossain vaiheessa edessä kyynärpäiden paikkaus.

Kyynärpään voi paikata itse tai paikkauttaa ompelimossa. Kyynärpaikoiksi soveltuvat neule-, kangas- sekä nahkapaikat käyttäjän oman maun mukaan. Suosittelemme paikalleen silitettävien kangaspaikkojen kiinnittämistä reunoista myös ompeleilla. Paikan ompeluun soveltuu käytettäväksi tavallinen luja ompelulanka.

Jos tiedät, että käytät neuletta runsaasti esimerkiksi työskennellessäsi kyynärpäiden varassa, voit laittaa kyynärpaikat neuleen suojaksi jo etukäteen.

 

Neuleen muokkaaminen höyryttämällä

Kostealla höyryllä ja lämmöllä voidaan höllentää tilapäisesti alpakkakuitujen otetta toisistaan ja neulosta voi joko venyttää tai supistaa tarpeen mukaan. Kun neulos kuivuu, kuidut lukittautuvat taas napakasti uuteen muotoonsa.

Muokkaukseen tarvitaan vain höyryttävä silitysrauta, sekä tietenkin alusta, joka kestää kuumaa höyryä. Höyryn voi laittaa täydelle teholle ja lämpötilaksi tulee asettaa villa-asetus.

(Ota muokatessasi huomioon, että sekä venytys että supistaminen palautuvat hieman käytössä. Lyhennetty hiha siis hieman pitenee ja venytetty lyhenee siitä mitasta, joka saavutetaan muokatessa.)

db63274b-3baf-437d-a0ae-648219e3f2fd

Neuleen venyttäminen silitysraudalla

Venyttäminen on varsin yksinkertaista. Neule asetetaan tasolle ja venytettävä osa höyrytetään kauttaaltaan. Neulosta venytetään toisella kädellä ja silitetään toiseen suuntaan. Tätä toistetaan, kunnes mitta on sopiva.

Kannattaa olla varuillaan, sillä neule muokkautuu yllättävän nopeasti. Jos venytät neuletta liikaa, tilanteen voi onneksi korjata helposti.

Neuleen supistaminen / lyhentäminen silitysraudalla

Supistamisessa neule asetellaan rypyille ja rypyt siloitellaan raudalla sileäksi molemmilta puolilta ryppyä silitellen. Kun neulos on tasoiteltu sileäksi, asetellaan se uudestaan rypyille ja toistetaan prosessi.

Tämä voi tuntua tehottomalta, mutta sujuu lähes yhtä nopeasti ja helposti kuin venytys.

Supistamista voi käyttää myös esimerkiksi hihansuun kiristykseen. Toinen vaihtoehto on kastaa hihansuu kuumaan veteen ja puristella sitä hellästi tiiviimmäksi. Kannattaa kuitenkin välttää kovaa hankausta, ettei pinta huovutu.

65528bf4-cc13-43d9-9918-47203751cf15 518bb56c-50cc-4879-a84c-c5880a9cd0b1

Kaikissa muokkauksissa on tärkeää antaa neuleen kuivua täysin ennen käyttöönottoa. Muista kuivata neule tasolla, niin se ei venähdä.