ALPAKKA – KUNINKAIDEN KUITU

ANDIEN vuoristossa tuhansien metrien korkeudessa elävän alpakan villa on maailman hienoimpia kuituja, ja sillä on ainutlaatuiset ominaisuudet. Sen taianomaista kosketusta tai hohdetta on vaikea sanoin kuvailla – ne täytyy kokea itse. Alpakan lähisukulaisen, vikunjan, karva onkin maailman arvokkain kuitumateriaali.

PERUSSA kasvatettavat alpakat elävät useimmiten puolivilleinä, ja laumat kootaan yhteen keritsemistä varten. Perussa alpakoita kohdellaan kunnioituksella – alpakka on perulaisille kulttuurisesti ja historiallisesti arvostettu eläin ja alpakat ovat kalliita. Inkojen valtakunnassa alpakka olikin varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille, eikä ihme, sillä harvinainen alpakka on selvästi lampaanvillaa pehmeämpää, sileämpää, lämpimämpää ja kestävämpää. Lisäksi se sopii myös villa-allergikoille.

ALPAKKA on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen – sen pehmeät tassut eivät aiheuta eroosiota, eikä se syö kasveja juurineen. Myös keritseminen on tärkeä osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Valtaosa eläimistä suhtautuu keritsemiseen rennosti, osa jopa silminnähden nauttii siitä. Alpakka on aina mulesing-vapaata.

ALPAKOITA on maailmassa arviolta vain 4 miljoonaa yksilöä – esimerkiksi kashmirvuohia on yli 450 miljoonaa yksilöä. Tuotantoerämme ovat pieniä, sillä alpakka on loistavista ominaisuuksistaan huolimatta hyvin harvinainen materiaali ja sen saatavuus on vaihtelevaa.

Laadut:
Fine Special Alpaca – Yleisin neuleissa käyttämämme alpakkalaatu. Tuo kestävyyttä pintastruktuurillisiin neuleisiin.
Baby Alpaca – Hyvin pehmeä kuitulaatu. Käytetään napakoissa ja sileissä neuleissa ja kudotuissa huiveissa.
Premium Baby Alpaca – Hyvin harvinainen ja äärimmäisen hieno kuitulaatu. Käytetään esimerkiksi silkki/alpakka-huiveissamme.

Kaikki käyttämämme lanka on luomutuotettua ja sillä on GOTS (Global Organic Textile Standard) ja Öko-tex 100 lk I (tutkitusti haitta-aineeton) standardit.