Artikkelit

Lisävuosia vaatteelle hoitamalla ja huoltamalla

26.11.2019

Mediatiedoite

Moni olettaa laadukkaan neulevaatteen ostaessaan, että neule pysyy uudenveroisena vuodesta toiseen. Totuus on kuitenkin se, että paraskin neule kuluu käytössä ja vaatii hoitoa ja huolenpitoa kestääkseen. Alpa kannustaa ja ohjeistaa pitämään vaatteesta hyvää huolta, sillä silloin se palvelee pitkään. Lisäksi Alpa tarjoaa korjauspalvelua omille neuleilleen.

Lempivaatteeseen syntyvät käytönjäljet ovat monelle harmin aihe, vaikka tosiasiassa ne ovat usein vääjäämätön seuraus vaatteen käytöstä. Materiaalin ominaisuudet, neuloksen tiiviys ja paksuus sekä kuitu itsessään vaikuttavat siihen, minkälaista käyttöä vaate kestää.

“Aiemmin riitti pelkkä kestävyys, mutta nykyään ihmiset vaativat vaatteiltaan myös mukavuutta. Neulevaatteiden halutaan olevan pehmeitä, ohuita ja joustavia. Se osittain syö kestävyyttä. Ohuen neuleen lankakin on ohuempaa, ja pehmeä ja löyhä neulos on alttiimpi nukkaantumiselle”, Alpan toimitusjohtaja Heikki Timlin kertoo.

Korjauspalvelu

Varmistaakseen neuleiden pitkän käyttöiän ja säästääkseen ympäristöä Alpalla on oma korjauspalvelu. Korjauspalvelun kautta on saatavilla esimerkiksi kyynärpaikkojen ja nappien ompelu sekä neuleen kuntotarkastus ja täydellinen huolto. Korjauspalvelu toimii yhteistyössä jyväskyläläisen korjausompeluun erikoistuneen Ompelimo Tasosauman kanssa.

Korjauspalvelumme ei tee lyhennyksiä, kavennuksia tai muita muokkaustöitä. Käännythän näissä asioissa suoraan yhteistyöompelimomme tai muun muokkausompelua tarjoavan ompelimon puoleen.

10 vinkkiä neuleen hoitoon

On luonnollista, että lempineuleen haluaa kestävän kauniina mahdollisimman pitkään. Siksi oma luottovaate kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja huoltaa ajoissa. Tässä vinkkejä, joilla käyttöikää ja kauneutta riittää tuleviin vuosiin:

  1. Anna neuleen levätä käyttökertojen välillä, jotta kuidut voivat rauhassa palautua. Helpoimmin tämä onnistuu, kun käytössä on kaksi luottoneuletta, joiden käyttöä voi vuorotella.
  2. Jos neuleeseen tulee venymiä esimerkiksi kyynärpäihin, on hyvä höyryttää ne takaisin muotoonsa. Näin neulos tiivistyy ja vahvistuu.
  3. Varo neuleen hankautumista karkeaan tai verkkomaiseen materiaaliin. Esimerkiksi reppu, laukun hihna, työtuoli ja karkeapintainen pöytä hankaavat neuletta, irrottavat siitä kuituja ja ohentavat lankoja. Ohueksi kulunut neulos on altis reikiintymiselle.
  4. Taita hihansuut kaksinkertaisiksi. Taitettu hihansuu kestää jopa neljä kertaa enemmän hankausta. Kuluneen hihansuun voi myös paikata kääntämällä sen nurjalle puolelle ja ompelemalla huomaamattomasti.
  5. Jos neuleen pinta on ohentunut, mutta varsinaisia reikiä ei vielä ole, kulunutta kohtaa voi vahvistaa nurjalle puolelle laitettavalla tukikankaalla.
  6. Mikäli neuleeseen on tullut reikä esimerkiksi tarttumisen ja langan katkeamisen vuoksi, se kannattaa parsia mahdollisimman pian.
  7. Poimi mahdolliset langannousut neuleen nurjalle puolelle neulalla tai virkkuukoukulla. Näin pahempaa vahinkoa ei pääse tapahtumaan ja pinta säilyy siistinä! Nurjalle puolelle jäävä lenkki ei vaikuta neuleen kestävyyteen.
  8. Mikäli kyynärpäät altistuvat jatkuvalle hankaukselle esimerkiksi toimistotyössä, kyynärpäihin kannattaa laittaa kyynärpaikat jo etukäteen. Kyynärpaikkojen ompelu on mahdollista toki myös jälkikäteen.
  9. Huolla neuleen pinta tarvittaessa, jos siihen on muodostunut nyppyä. Voit käyttää esimerkiksi kashmirkampaa tai nukkatrimmeriä.
  10. Villavaatteen lyömätön ominaisuus on se, että villa hylkii likaa luonnostaan. Usein tuuletus ja tarvittaessa paikallinen tahranpoisto riittävät.