Artikkelit

Kyllästy pikamuotiin – älä ajattomaan laatuvaatteeseesi

13.9.2018

Yleinen

Pikamuodin todellinen hinta on murheellinen: se saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään. Moni vielä kelvollinen, jopa käyttämätön vaate päätyy poltettavaksi tai keoksi kaatopaikalle. Miksi pikamuoti sitten myy? 

Kysyimme syitä, saimme vastauksia.

  1. Hinta määrää: ketjuliikkeen vaate on kuluttajalle hävyttömän halpa.
  2. Vaatteeseen pelätään kyllästyvän ennen kuin se on maksanut itsensä takaisin.
  3. Pikamuotia on helppo ostaa, koska sitä on kaikkialla.
  4. Tuotteen laadusta, alkuperästä tai esimerkiksi väitetystä eettisyydestä ei korkeammasta hinnasta huolimatta olla varmoja.

Pikamuoti myy, koska se on helppoa ja halpaa

Vastauksissa korostui pääasiassa kaksi seikkaa: se, että kestävä vaate ei useinkaan edusta omia makumieltymyksiä ja se, että vaatteeseen ei olla valmiita investoimaan. Halvemman hinnan ja hetken trendikkyyden vuoksi moni on valmis kompromisseihin esimerkiksi materiaalin ja laadun suhteen. Lisäksi hyvä laatu ja eettisyys eivät suinkaan aina käy käsi kädessä hinnan kanssa, ja asiakkaana sitä on vaikea etukäteen arvioida. Vaatteiden valmistuttajien ja jopa valmistajien voi olla mahdotonta jäljittää ja valvoa materiaalien alkuperää.

Nyt vaatteita ei tehdä kestämään, vaikka se olisi mahdollista

Pikamuotikulttuuri kierrättää trendejä nopeammin kuin tuotettuja vaatteita edes ehditään myydä – puhumattakaan siitä, että ne kierrätettäisiin tai käytettäisiin loppuun. Vaatteita ei välttämättä tehdä kestämään, vaikka se olisi mahdollista.

Vastuulliseen liiketoimintaan erikoistuneen Aalto-yliopiston johtamisen professori Minna Halmeen mukaan pikakuluttamiseen ja -muotiin liittyviä käsityksiä voidaan kuitenkin muuttaa. Todellisuudessa yksikään vaatekappale ei mene muodista, ellei niin yhteisesti luulla ja uskota. Se, miten nopeasti muutos voi tapahtua, riippuu  siitä, kuinka suureksi “kestäviä vaatteita vaativa etujoukko” kasvaa ja kuinka paljon pikamuodille tarjotaan vaihtoehtoja.

Tulevaisuudessa pikamuoti ei enää ole muotia

Todennäköisesti tulevaisuudessa trendikkäämpää on omistaa vähemmän mutta kestävämpiä, monipuolisempia ja ajattomampia vaatteita. On mahdollista, että sekä kysyntä että tarjonta kohtaavat paitsi toisensa myös realiteetit. Mikään ei estä vaatteiden suunnittelemista ajattomiksi – olemaan kantajalleen mieleen myös seuraavien pikamuotioikkujen aikana. Designin ja laadun on mahdollista miellyttää kantajaansa yhtä aikaa.

Heitämme haasteen: kuulu etujoukkoon! Valitse vaate, joka kuormittaa ympäristöämme mahdollisimman vähän. Pidä sitä hyvänä – huolla, kunnosta ja korjaa – sekä käytä loppuun ja kierrätä asianmukaisesti. Kyllästy pikamuotikulttuuriin, älä ajattomaan laatuvaatteeseesi.

 

Me lupaamme, että tuotteemme ja tuotantoprosessimme ovat eettisiä ja ekologisia. Kestävyys on keskiössä materiaalivalinnoista suunnitteluun sekä tuotteen valmistukseen ja myyntiin. Ennakoimme tarkasti tuotteidemme menekin. Haluamme myydä asiakkaallemme neuleita, joista he eivät luovu – sellaisia jotka kestävät aikaa ja jotka tarvittaessa kunnostetaan uuden ostamisen sijaan.

Suunnittelijamme Ainomaria toteaa seuraavasti: “Omalta osaltani uin suunnittelijana pikamuodin kanssa vastavirtaan klassisilla ja ajattomilla vaatteilla, joita suunnittelen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten seuraisi trendejä. Päinvastoin: aloitan uuden tuotteen suunnittelun aina trendikartoituksella välttääkseni suunnittelussa elementtejä, jotka liittyvät pikamuodille tyypillisiin nopean syklin trendeihin – näin vaate palvelee syklien ylikin. Iloisen siitä, että jo alusta alkaen olen osannut valita tuon oikean suunnan, sillä muutos kesken matkan olisi varmasti vaikea tehdä.”

Lähteet: https://yle.fi/uutiset/3-10309581?utm_source=facebook-share&utm_medium=social