Artikkelit

Miksi neule nyppyyntyy?

18.10.2022

Yleinen

Lauri Hilliaho

Oletko joskus ihmetellyt, miksi kalliskin neule usein nukkaantuu ja nyppyyntyy ennemmin tai myöhemmin? Useiden merkkivaatteiden kohdalla säästetään kuidun laadusta, koska useimmat kuluttajat eivät osaa tunnistaa nyppyyntyvää vaatetta kuin vasta jälkikäteen, ja kalliista neuleesta tulee nopeasti virttyneen ja epäsiistin näköinen.

Nypyt ovat käytännössä pölyä, rasvaa tai muuta likaa ja neuleesta ja muista tekstiileistä irronnutta kuitua, jotka ovat takertuneet toisiinsa hankauksen myötä. Tämän vuoksi nyppyjä on tyypillisesti neuleen kainaloissa, hihoissa tai helmassa. Kun on kyse 100 % luonnonkuiduista valmistetusta vaatteesta, kuten meillä, mahdolliset nypyt on kuitenkin helppo ja nopea poistaa neuleharjalla.

 

Nyppyyntymiselle altistaa kolme perussyytä: karheapintainen tai lyhyt kuitu sekä löyhä neulos.

 


Miksi neule nyppyyntyy? Syy #1: Karhea kuitu

Kaikkien villakuitujen pinnassa on suomuja, jotka ovat kuin pieniä hakasia. Karheampisuomuinen kuitumateriaali kimppuuntuu lujasti yhteen ja tuntuu iholla raapivalta.

Kaikissa Alpa®-neuleissa käytetään alpakan villaa, sillä sen pintarakenne on villakuiduista vähiten karheaa. Siksi neuleemme tuntuvat hyvin sileiltä eivätkä ne nyppyynny käytännössä lainkaan.


neule nyppyyntyy

Mikroskooppikuva eri kuitumateriaaleista

Miksi neule nyppyyntyy? Syy #2: Lyhyt kuitu

Kun neule valmistetaan halvasta, lyhyestä kuidusta, neuleen pintaan nousee paljon irtonaisia kuidun päitä. Mitä enemmän irtokuituja on, sitä helpommin ne kimppuuntuvat ja tekevät pintaan nyppyjä. Ostoksilla voit koittaa nyppäistä neuleen pinnasta muutaman testihaivenen ja katsoa sen pituutta. Halvan neuleen pinta voi tuntua kaupassa mukavalta, mutta se nyppyyntyy lähes saman tien.

Alpakan villa on arvokasta ja erittäin pitkäkuituista – yksittäiset kuidut ovat jopa 5–10 cm pitkiä.

Twilight-neuleemme kuitua.

Miksi neule nyppyyntyy? Syy #3: Neulontatapa

Mitä tiuhempaan neule on neulottu, sitä matalampaa on irtokuitujen muodostama viidakko – lyhyet irtokuidut eivät yletä takertumaan toisiinsa. Tiukkaan neulottu huonolaatuinen kuitu ei toki nyppyynny, mutta tuntuu epämiellyttävältä yllä. Siksi heikkolaatuiset neuleet neulotaan löyhäksi, jotta ne tuntuisivat kaupassa mukavilta. Totuus paljastuu usein jo lyhyen käytön jälkeen.

Jos haluat löytää mahdollisimman kestävän neuleen, suosi hieman napakammin neulottuja malleja ja vaaleita värejä. Pitkäkuituisesta alpakasta neulotut löyhemmätkin neuleemme ovat kuitenkin erittäin kestäviä: ne pörhistyvät ja pehmenevät käytössä, missä on oma viehätyksensä! Mustan ja muiden tummempien värien nyppyyntymisenkesto on jonkin verran huonompi pidemmän värjäysajan vuoksi. Tuotteen voi kuitenkin pitää siistinä, kun sen pintaa huoltaa varoen esimerkiksi neuleharjalla tai nukkatrimmerillä.

Kuinka Alpa®-neuleet ikääntyvät – esimerkkejä

 

Twilight, hieman yli 100 käyttöpäivää. Tiukka ja pitkäkuituinen neulos säilyy uudenveroisena. Pinnan pörhistyminen on vähäistä.

 

Crew Neck, 150 käyttöpäivää. Hieman löyhemmin neulotun neuleen pinta on pörhistynyt erittäin pehmeän ja mukavan tuntuiseksi – parempi kuin uusi!

 

Koekäytämme jokaisen mallimme henkilökohtaisesti. Siksi voimme taata, että jokainen Alpa ikääntyy arvokkaasti.

 

Lauri Hilliaho

Markkinointijohtaja