Oletko koskaan ihmetellyt, miksi kalliskin neule usein nukkaantuu ja nyppyyntyy pilalle ennemmin tai myöhemmin?  Useiden merkkivaatteiden kohdalla säästetään kuidun laadusta, koska useimmat kuluttajat eivät osaa tunnistaa nyppyyntyvää vaatetta kuin vasta jälkikäteen, ja kalliista neuleesta tulee nopeasti virttyneen ja epäsiistin näköinen.

Nukkaantumisessa ja nyppyyntymisessä on kyse siitä, että neuleen pinta pörhistyy, jolloin irtonaiset kuidut takertuvat toisiinsa ja muodostavat nyppyjä.

Nyppyyntymistä aiheuttaa kolme perussyytä: karheapintainen tai lyhyt kuitu sekä löyhä neulos.


Miksi neule nyppyyntyy? Syy #1: Karhea kuitu

Kaikkien villakuitujen pinnassa on suomuja, jotka ovat kuin pieniä hakasia. Karheampisuomuinen kuitumateriaali kimppuuntuu lujasti yhteen ja tuntuu iholla raapivalta.

(Käytämme kaikissa neuleissamme alpakanvillaa, sillä sen pintarakenne on villakuiduista vähiten karheaa. Siksi neuleemme tuntuvat hyvin sileiltä eivätkä ne nyppyynny käytännössä lainkaan.)


neule nyppyyntyy

Mikroskooppikuva eri kuitumateriaaleista

Miksi neule nyppyyntyy? Syy #2: Lyhyt kuitu

Kun neule valmistetaan halvasta, lyhyestä kuidusta, neuleen pintaan nousee paljon irtonaisia kuidun päitä. Mitä enemmän irtokuituja on, sitä helpommin ne kimppuuntuvat ja tekevät pintaan nyppyjä. Ostoksilla voit koittaa nyppäistä neuleen pinnasta muutaman testihaivenen ja katsoa sen pituutta. Halvan neuleen pinta voi tuntua kaupassa mukavalta, mutta se nyppyyntyy lähes saman tien.

(Alpakan villa on arvokasta ja erittäin pitkäkuituista – yksittäiset kuidut ovat jopa 5–10 cm pitkiä.) 

Twilight-neuleemme kuitua.

Miksi neule nyppyyntyy? Syy #3: Neulontatapa

Mitä tiuhempaan neule on neulottu, sitä matalampaa on irtokuitujen muodostama viidakko – lyhyet irtokuidut eivät yletä takertumaan toisiinsa. Tiukkaan neulottu huonolaatuinen kuitu ei toki nyppyynny, mutta tuntuu epämiellyttävältä yllä. Siksi heikkolaatuiset neuleet neulotaan löyhäksi, jotta ne tuntuisivat kaupassa mukavilta. Totuus paljastuu usein jo lyhyen käytön jälkeen.

Jos haluat löytää mahdollisimman kestävän neuleen, suosi hieman napakammin neulottuja malleja. Pitkäkuituisesta alpakasta neulotut löyhemmätkin neuleemme ovat kuitenkin erittäin kestäviä: ne pörhistyvät ja pehmenevät käytössä, missä on oma viehätyksensä! 

Kuinka Alpan neuleet ikääntyvät – esimerkkejä

Twilight, hieman yli 100 käyttöpäivää. Tiukka ja pitkäkuituinen neulos säilyy uudenveroisena. Pinnan pörhistyminen on vähäistä.

Crew Neck, 150 käyttöpäivää. Hieman löyhemmin neulotun neuleen pinta on pörhistynyt erittäin pehmeän ja mukavan tuntoiseksi – parempi kuin uusi!

Koekäytämme jokaisen mallimme henkilökohtaisesti. Siksi voimme taata, että jokainen Alpa ikääntyy arvokkaasti.