Miksi neule nyppyyntyy?

18.10.2022

Oletko joskus ihmetellyt, miksi kalliskin neule usein nukkaantuu ja nyppyyntyy ennemmin tai myöhemmin? Useiden merkkivaatteiden kohdalla säästetään kuidun laadusta, koska useimmat kuluttajat eivät osaa tunnistaa nyppyyntyvää vaatetta kuin vasta jälkikäteen, ja kalliista neuleesta tulee nopeasti virttyneen ja epäsiistin näköinen.

Nypyt ovat käytännössä neuleen pinnassa ollutta pölyä, rasvaa tai muuta likaa ja neuleesta irronnutta kuitua, jotka ovat takertuneet toisiinsa hankauksen myötä. Tämän vuoksi nyppyjä on tyypillisesti neuleen helmassa, selässä tai hihoissa. 

 

Nyppyyntymistä aiheuttaa kolme perussyytä: karheapintainen tai lyhyt kuitu sekä löyhä neulos.

 


Miksi neule nyppyyntyy? Syy #1: Karhea kuitu

Kaikkien villakuitujen pinnassa on suomuja, jotka ovat kuin pieniä hakasia. Karheampisuomuinen kuitumateriaali kimppuuntuu lujasti yhteen ja tuntuu iholla raapivalta.

(Käytämme kaikissa neuleissamme alpakanvillaa, sillä sen pintarakenne on villakuiduista vähiten karheaa. Siksi neuleemme tuntuvat hyvin sileiltä eivätkä ne nyppyynny käytännössä lainkaan.)


neule nyppyyntyy

Mikroskooppikuva eri kuitumateriaaleista

Miksi neule nyppyyntyy? Syy #2: Lyhyt kuitu

Kun neule valmistetaan halvasta, lyhyestä kuidusta, neuleen pintaan nousee paljon irtonaisia kuidun päitä. Mitä enemmän irtokuituja on, sitä helpommin ne kimppuuntuvat ja tekevät pintaan nyppyjä. Ostoksilla voit koittaa nyppäistä neuleen pinnasta muutaman testihaivenen ja katsoa sen pituutta. Halvan neuleen pinta voi tuntua kaupassa mukavalta, mutta se nyppyyntyy lähes saman tien.

(Alpakan villa on arvokasta ja erittäin pitkäkuituista – yksittäiset kuidut ovat jopa 5–10 cm pitkiä.) 

Twilight-neuleemme kuitua.

Miksi neule nyppyyntyy? Syy #3: Neulontatapa

Mitä tiuhempaan neule on neulottu, sitä matalampaa on irtokuitujen muodostama viidakko – lyhyet irtokuidut eivät yletä takertumaan toisiinsa. Tiukkaan neulottu huonolaatuinen kuitu ei toki nyppyynny, mutta tuntuu epämiellyttävältä yllä. Siksi heikkolaatuiset neuleet neulotaan löyhäksi, jotta ne tuntuisivat kaupassa mukavilta. Totuus paljastuu usein jo lyhyen käytön jälkeen.

Jos haluat löytää mahdollisimman kestävän neuleen, suosi hieman napakammin neulottuja malleja. Pitkäkuituisesta alpakasta neulotut löyhemmätkin neuleemme ovat kuitenkin erittäin kestäviä: ne pörhistyvät ja pehmenevät käytössä, missä on oma viehätyksensä! 

Kuinka Alpan neuleet ikääntyvät – esimerkkejä

 

Twilight, hieman yli 100 käyttöpäivää. Tiukka ja pitkäkuituinen neulos säilyy uudenveroisena. Pinnan pörhistyminen on vähäistä.

 

Crew Neck, 150 käyttöpäivää. Hieman löyhemmin neulotun neuleen pinta on pörhistynyt erittäin pehmeän ja mukavan tuntoiseksi – parempi kuin uusi!

Koekäytämme jokaisen mallimme henkilökohtaisesti. Siksi voimme taata, että jokainen Alpa ikääntyy arvokkaasti.

 

4.3 24 votes
Artikkelin luokitus
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest

4 Kommentit
Vanhin
Uusin Eniten ääniä
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
3 years sitten

Mitä tarkoittaa 100 tai 150 käyttöpäivää? Onko vaate ollut kaapissa ja satunnaisesti päällä kyseisen ajan, vai todella 100 / 150 kertaa KÄYTÖSSÄ?

Lauri / Alpa
Admin
3 years sitten
Reply to  Mira

Vastauksena kommenttiin Mira. Hyvä kysymys, kyseisien tuotteiden kohdalla kyseessä oli siis todellakin 100 / 150 käyttökertaa. Tuotteet olivat testikäytössä päällä 3-4 kertaa viikossa ympäri vuoden 1,5 vuoden ajan. Crew Neck -neule oli paljon käytössä toimistotyössä, ja sen kyynärpäät paikattiin noin 170 käyttöpäivän kohdalla. ^ Kaikilta neuleiltamme ei kannata odottaa yhtä hyvää nyppyyntymisenkestoa. Paras nyppyyntymiskesto on vaaleasti/vaaleahkosti värjätyillä tuotteilla, joiden värjäysprosessi on lyhyt. Parhaimmillaan näistä väreistä neulotut tuotteet ovat käytännössä nyppyyntymättömiä. Värjäysprosessi vaikuttaa kuituun, ja pitkään värjätyt värit (tummanharmaa, musta) vaativat enemmän huoltoa, josta mainitaan näiden värien tuoteteksteissä. Esimerkiksi musta Mild ja Drizzle kestävät kuitenkin hyvin nyppyyntymättöminä, sillä ne on neulottu… Lue lisää..

Janne
Janne
3 years sitten

Neljäs syy ainakin minulla poolokauluksissa on karkea ja voimakas parrankasvu, joka nukkaannuttaa neuleen noin kymmenen käyttökerran jälkeen.

Ulla Karri
Ulla Karri
3 years sitten

Olen villatakki-ihminen. Alpa täyttää kaikki odotukset, lämmin, ajaton, säilyttää muotonsa, päivittäin joku malli mulla päällä.

Back to top