Artikkelit

Ainomaria – luovien tarinoiden luoja

6.11.2018

Yleinen

“Suunnittelu on niin iso osa minuuttani, etten edes osaa ajatella elämää ilman sitä.”

Elettiin loppuvuotta 2011, kun Ainomarian veli Heikki heitti ilmaan huolettoman kuuloisen kysymyksen: ”Olen ajatellut perustaa vaatefirman, lähtisitkö suunnittelemaan sen tuotteita?” Visio yrityksestä ja sen tuotteista oli jo mietitty pitkälle, joten harkitsevan ja kyseenalaistavan isosiskonkin oli lopulta helppo lupautua suunnittelijaksi.

Liikkeelle lähdettiin rohkeasti. Ainomaria suunnitteli ensimmäisen malliston: piirsi neuleiden esityskuvat ja kaavat sekä neuloi mallitilkut neulepinnoista. Suunnitelmat ja Alpa-logo koottiin kansioksi, joka mukanaan Heikki lensi ystävänsä Jaakon kanssa ulkomaille metsästämään yhteistyökumppaneita. Matka onnistui yli odotusten: reissulaiset palasivat mukanaan ensimmäinen prototyyppimalli, joka valoi luottamusta suunnittelijan työhön.

Tekstiilitaiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vuonna 2008 valmistuneen Ainomarian kiinnostus vaatesuunnittelua kohtaan heräsi jo lapsena. Ajan saatossa suunnittelu on kasvanut niin suureksi osaksi Ainomarian minuutta, että hänen on mahdotonta edes kuvitella elämää ilman sitä.

Ainomaria rakastaa pintoja, laadukkaita materiaaleja ja muotoja, jotka kestävät aikaa. Hänen opintojensa pääpaino oli tekstiilipintojen, -rakenteiden ja -kuosien suunnittelussa. Valinnaisina opintoina Ainomaria opiskeli kaavoitusta, joka ohjasi suunnittelijaa yhä enemmän ammattimaisen vaatesuunnittelun puoleen.

Oma filosofia ja ajatus suunnittelutyöstä vain vahvistuivat opiskeluaikana: Ainomarialle on tärkeää pitää kiinni laadusta ja tuotteeseen luomastaan tarinasta teollisen tekstiilituotannon reunaehtojen puristuksessa.

“Alpan suunnittelijana on hyvä olla, sillä saan suunnitella rehellisesti omien arvojeni mukaisia laadukkaita ja eettisesti tuotettuja vaatteita. Arvostan myös sitä, että saan ajan kanssa työstää suunnitelmiani sellaisiksi tuotteiksi, joilla on oikeasti suunnittelijan kynästä lähtenyt sielu ja tarina ja joiden jokainen yksityiskohta ja muoto on harkittu.”

Kohtaamista ja koskettamista

Ainomaria pyrkii suunnittelemaan vaatteita, jotka yllä voi kokea olevansa hyväksytty ja kaunis sellaisenaan, omana itsenään. Hänelle on tärkeää kuunnella asiakaskuntaa ja toteuttaa heidän toiveitaan. Ihmisläheisyys ja toisten kohtaaminen paitsi kanssakäymisen myös tuotteiden kautta ovat suunnittelijamme työn kulmakiviä.

“Ilahdun aina valtavasti, kun kuulen, että suunnittelemastani vaatteesta on tullut asiakkaan lempivaate. Silloin olen onnistunut koskettamaan ihmistä aidosti työni kautta.”

Suunnittelun lisäksi Ainomaria on työskennellyt koko ajan myös opetustyössä taiteiden ja käsityön parissa. Kokemusta on niin aikuisten kuin lasten käsityötaiteen opetuksesta Vanajaveden opistossa ja lasten visuaalisten taiteiden Aimokoulussa. Ainomarian mukaan toisten ihmisten luovan prosessin ohjaaminen ja konkreettinen kohtaaminen rikastuttaa ja ruokkii suunnittelutyötä. Tämän osoittaa myös palaute, jonka mukaan kohtaaminen on suunnittelijamme erityinen vahvuus.

Luonnostelusta luottoneuleeksi – näin suunnittelutyö etenee

Suunnittelijan silmät havainnoivat ympäristöstä kaiken aikaa jotain kiinnostavaa. Erityisesti eri vuodenaikojen tuomat vivahteet tutussa maisemassa puhuttelevat. Usein luonnostelun pohjana onkin jokin tunnelmaltaan vahva luontokokemus, jonka ympärille hän lähtee rakentamaan tuotteen tunnelmaa.

Tunnelma ohjaa valintoja kaikissa neuleen visuaalisissa yksityiskohdissa, mutta se näkyy myös tuotteelta vaadittavien laatuominaisuuksien kanssa. Kun neuleen tunnelma on hahmottunut, suunnittelija paneutuu mitoitukseen ja muihin yksityiskohtiin tarkemmin.

Alpan tuotteiden neulepinnoissa näkyy Ainomarian vahvuus: tekstiilitaiteen maisteriopintojen kautta hänelle kehittynyt ammattitaito suunnitella tuotteita, joissa pintastruktuuri on kiinteä osa tuotteen visuaalista ilmettä. Ainomaria suunnittelee pinnat lähes aina käsin neuloen ja on hyvin vaativa struktuurin suhteen.

Lopuksi suunnittelija laatii tuotteesta tehtaalle tarkan tuotantotiedoston eli neuleen valmistusohjeen, jossa on määritelty tarkalleen neuleen mitat, neulontaohjeet ja yksityiskohdat. Ensimmäinen prototyyppimalli valmistetaan tuotantotiedoston pohjalta.

Proton saapuminen on aina jännittävä hetki, sillä vastassa on usein vielä paljon yllätyksiä, jotka johtuvat valmistustekniikan väistämättömistä rajoitteista. Kehityksessä on vahvasti mukana myös Liettuassa toimiva yhteistyökumppanimme, joka osaa vankalla neulontaosaamisellaan ehdottaa vaihtoehtoja erilaisten haasteiden ratkaisemiseksi. Alkuvaiheessa yksityiskohdista ja väreistä on vielä useita eri vaihtoehtoja, joista kysytään myös asiakkaiden mielipidettä.

Prototyypin kehittäminen on todellista yhteistyötä: Alpan tiimi ottaa prototyypit testikäyttöön, jonka myötä neule tulee meille tutuksi. Testikäytössä huomiota kiinnitetään varsinkin neuleen toiminnallisuuteen, käyttötuntumaan, kulutuksenkestoon ja istuvuuteen. Tuotantotiedostoa viilataan ja mallista tehdään niin monta prototyyppiä, että se läpäisee tiukat laatukriteerimme.

Näin syntyy neule, josta et luovu.