Neuleen hoito, puhdistus ja korjaaminen

Neuleen hoito ja puhdistus on helppoa, kun tiedät perusasiat alpakanvillaisen vaatteen hoidosta. Alta löytyvät ohjeet soveltuvat Alpa-neuleiden (myös pellava-alpakkaneuleet) lisäksi myös muiden villavaatteiden pesuun ja huoltoon.

Neuleen huolto

Vaatteiden käyttöikää on mahdollista pidentää ajoittaisella huollolla. Tämä pätee myös alpakanvillaisiin neuleisiin. Neuletta kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta vaate näyttää vielä useidenkin käyttökertojen jälkeen siistiltä.

Pitkäkuituinen ja elastinen alpakan villa on erinomainen luonnonkuitu, jonka on todettu nyppyyntyvän monia muita kuituja vähemmän ja hitaammin. Nypyt ovat käytännössä neuleen pinnassa ollutta pölyä, rasvaa tai muuta likaa ja neuleesta ja muista tekstiileistä irronnutta kuitua, jotka ovat takertuneet toisiinsa. Nyppyjä voi muodostua, kun neule altistuu hankaukselle. Nyppyyntymisen voi aiheuttaa esimerkiksi laukku, koru tai päällystakki. Ajan myötä nyppyjä voi muodostua hankaukselle luonnostaan altistuviin kohtiin, kuten esimerkiksi neuleen kainaloihin tai hihoihin. Nypyt voi poistaa laadukkaasta neuleesta helposti ja nopeasti kevyellä huollolla.



Ohje neuleen huoltamiseen harjaamalla:
Neuleen huoltaminen hoituu mukavasti sohvalla vaikkapa kahvikupposen tai lempisarjan äärellä. Huoltoon tarvitset pehmeäharjaksisen vaateharjan. Lisäksi suihkepullo ja vaateharjan puhdistuskampa helpottavat huoltoa. Pelkällä harjallakin kuitenkin pärjää.

Levitä vaate huollon ajaksi tasaiselle alustalle, kuten silityslaudalle tai napakan tyynyn päälle. Pitävä alusta pitää vaatteen paremmin paikoillaan ja helpottaa työskentelyä.

Suihkuta hieman vettä suihkepullolla neuleelle ennen harjaamista. Näin irtopöly tarttuu paremmin harjaan ja ympäristö pysyy siistimpänä.

Harjaa huoltoa vaativa kohta lyhyin napakoin vedoin neuloksen suuntaisesti. Harjaa neule osio kerrallaan (hihat, etukappale, takakappale ja niin edelleen). Mikäli neuleen pinnassa on nyppyä, joka ei irtoa harjaamalla, voit sen nyppiä irti sormin tai leikata varovaisesti saksilla.

Neuleharjaan tarttuneen pölyn saa poistettua helpoiten neuleharjan puhdistuskammalla, jonka löydät muiden huoltotuotteiden lisäksi verkkokauppamme huolto- ja pesutuotteet -osastolta.

Neuleen pintaa on mahdollista huoltaa myös muilla välineillä, kuten nukkatrimmerillä tai varsiterällä. Suosittelemme ensisijaisesti harjaamista, koska se on huoltotavoista hellävaraisin.

Huom. Mikäli vaatehuolto kiinnostaa, lisätietoa muiden tekstiilien ja vaatteiden huoltamiseen löydät mainion Arkivé Atelierin verkkosivuilta.

Neuleen puhdistaminen

Raikasta Alpa-neuleet ensisijaisesti tuulettamalla. Hengittävä, pehmeä ja lämmin alpakan villa on luonnostaan likaa hylkivä luonnonkuitu. Siksi neuleita ei tarvitse pestä yhtä usein kuin muista materiaaleista valmistettuja vaatteita. Yksittäiset tahrat suositellaan poistamaan paikallisesti esimerkiksi kostealla liinalla. Tahrojen puhdistamiseen suosittelemme marseille-saippuaa.

Jos tuuletus tai paikallinen tahranpoisto eivät enää riitä, on aika pestä neule. Alpa-neuleiden pesuohje on käsinpesu. Olennaista pesussa on veden lämpötila, hellävarainen käsittely ja neuleen muotoilu alkuperäiseen muotoonsa pesun jälkeen.

 

Käsinpesu (myös pellava-alpakkaneuleet)

  1. Laske pesuastiaan tai lavuaariin viileää tai kylmää vettä (noin 20 ° C).
  2. Sekoita veteen pieni määrä villakuiduille soveltuvaa saippuaa (esim.valkoinen Marseille-saippua).
  3. Puristele tuotetta hellästi, jolloin pesuvesi kulkee neuleen läpi.
    • Ei hankausta
    • Ei vääntöä
  4. Vaihda vesi ja huuhtele tuote puristelemalla. Veden lämpötilan tulee pysyä samana.
  5. Laske vesi pois ja aseta tuote pyyhkeen päälle. Rullaa tuote pyyhkeen sisään. Voit painella rullaa tuotteen kuivaamiseksi.
  6. Muotoile vaate alkuperäiseen muotoonsa ja jätä kuivumaan tasaiselle alustalle – älä riiputa!
  7. Höyrytä neuleen pinta sileäksi tarvittaessa.

Tuulettamalla, paikallisella tahranpoistolla, minimoimalla pesukerrat ja noudattamalla pesuohjeita pidät vaatteesi puhtaana ja kauniina pitkään.

Neuleen höyryttäminen

Höyryttäminen on neuleen hoitoa

Alpakka on kestävä ja elastinen kuitu, eikä se venähdä helposti. Kovassa käytössä laadukaskin neulevaate saattaa kuitenkin menettää muotoaan esimerkiksi kyynärpäiden alueelta. Alpakan villan mahtava ominaisuus on kuitenkin se, että luonnonkuituna se reagoi hyvin höyrytykseen ja palautuu näin takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Höyrytyksen voi tehdä vaatehöyrystimellä tai silitysraudan höyryllä ja maltillisella lämmöllä – näin vaate on taas entistä ehompi!

Neuleen höyryttäminen on neuleen hoitoa. Esimerkiksi pesussa mahdollisesti rypistyneen tai pörhistyneen pinnan saa höyryttämällä taas sileäksi. Neuletta höyrytetään tarvittaessa monta kertaa halutun lopputuloksen saavuttamiseksi.

Hoidon lisäksi höyryttäminen on tapa muokata neuletta mieleisekseen. Kostealla höyryllä ja lämmöllä voidaan höllentää tilapäisesti alpakkakuitujen otetta toisistaan, ja neulosta voi joko venyttää tai supistaa tarpeen mukaan. Kun neulos kuivuu, kuidut lukittautuvat taas napakasti uuteen muotoonsa.

Muokkaukseen tarvitaan höyryttävä silitysrauta, sekä alusta, joka kestää kuumaa höyryä. Höyryn voi laittaa täydelle teholle ja lämpötilaksi tulee asettaa villa-asetus.

Otathan huomioon, että sekä venytys että supistaminen palautuvat hieman käytössä. Lyhennetty hiha siis hieman pitenee ja venytetty lyhenee siitä mitasta, joka saavutetaan muokatessa. Käsittely tulee toistaa tarpeen mukaan.

 

Villaneuleen venyttäminen silitysraudalla 

Neuleen venyttäminen on varsin yksinkertaista: neule asetetaan tasolle ja venytettävä osa höyrytetään kauttaaltaan. Neulosta venytetään toisella kädellä ja silitetään toiseen suuntaan. Tätä toistetaan, kunnes mitta on sopiva.

Neule muokkautuu yllättävän nopeasti. Jos venytät neuletta liikaa, tilanteen voi onneksi korjata helposti.

 

Villaneuleen lyhentäminen tai supistaminen silitysraudalla

Supistamisessa neuletta höyrytetään kosteaksi, puristellaan tiiviiksi, annetaan kuivahtaa tasolla ja toistetaan prosessi.

Tämä voi tuntua tehottomalta, mutta sujuu lähes yhtä nopeasti ja helposti kuin venytys.

Supistamista voi käyttää myös paikallisesti esimerkiksi hihansuun kiristykseen. Toinen vaihtoehto on kastaa hihansuu kuumaan veteen ja puristella sitä hellästi tiiviimmäksi. Kannattaa kuitenkin välttää kovaa hankausta, ettei pinta huovu.

Kaikissa muokkauksissa on tärkeää antaa neuleen kuivua täysin ennen käyttöönottoa. Muista kuivata neule aina tasolla, niin se ei venähdä.

 

Neuleen korjaaminen

100 % luonnonmateriaalista valmistetut neuleet kestävät jopa vuosia, mutta ahkera käyttö voi kuluttaa vaatteisiin ajan saatossa myös reikiä. Erityisesti hankaukselle alttiit kohdat, kuten kyynärpäät ja hihansuut, kuluvat luonnostaan käytön myötä. Mikäli kulunutta aluetta ei vahvisteta ajoissa, on lopputuloksena reikä. Neulevaatteessa reikien korjaaminen on erityisen tärkeää, koska neuleen silmukat lähtevät helposti purkautumaan reiän ympäriltä ja näin korjattavaa tulee lisää.

Mikäli huomaat neuloksen lankojen ohentuneen hankaukselle altistuvasta kohdasta, on paras vahvistaa kohtaa heti, jotta varsinaista reikää ei pääse syntymään. Ohentunut neulos on verkkomainen, minkä vuoksi kohdan vahvistaminen onnistuu helposti parsimalla. Parsimiseen on olemassa monenlaisia tapoja. Eri tyyleillä parsimalla voidaan saada aikaiseksi erilaisia pintoja.

Jotkin tyyleistä mukailevat silmukoita, eikä korjattu tai vahvistettu kohta erotu juuri lainkaan. Vaatteen ilmettä voi halutessaan muuttaa parsimalla vahvistusta vaativaan kohtaan esimerkiksi kuvion erivärisellä langalla.

 

Ohje perinteiseen ristikkoparsintaan

1.
Kierrä korjausta vaativa kohta pienillä pistoilla siten, että jokainen reikää ympäröivä silmukka tulee kerätyksi mukaan. Voit varmuuden vuoksi tehdä vielä toisen kierroksen samalla tavoin.

2.
Aloita parsiminen pujottelemalla pystysuorien silmukkarivien suuntaisesti loimi. Pujottele loimilangat siten, että aikaisemmin tekemäsi pistot peittyvät loimen alle.

3.
Jatka pujottelemalla lanka joka toisen loimilangan yli ja joka toisen ali. Aloita pujottelu joko ylä- tai alareunasta. Pujota lanka lankarivin lopussa neuleen silmukasta ja käänny seuraavalle riville. Pujottele niin kauan, kunnes koko loimen alueelle on syntynyt siisti ristikko. (Vinkki: mikäli käytät teräväkärkistä parsinneulaa, pujottele loimien välit siten, että neula kulkee neulansilmä edellä.)
Päättele lopuksi langanpäät vaatteen sisäpuolelle pujottelemalla lanka neuloksen sekaan. Päättelyyn ei kannata tehdä solmua, jotta korjattu kohta pääsee elämään vapaasti muun neuloksen seassa.

Mikäli neuleesi on kulunut jostain kohdin verkkomaiseksi, voit vahvistaa ohentuneen kohdan noudattaen kohdan 3 ohjetta. Korjauslanka pujotellaan tässä tapauksessa neuleen silmukoiden läpi loimilankojen sijaan.

Jos tarvitset korjauslankaa Alpalta ostamaasi neuleeseen, lähetä meille sähköpostia info@alpa.fi ja kerro minkä väristä lankaa kaipaat. Lähetämme langat veloituksetta kirjeenä kotiin.

Ohjevideo parsinnasta:

Alpa Korjauspalvelu

Muutamissa tapauksissa suosittelemme parsinnan sijaan Alpa Korjauspalvelua neuleen korjaamiseksi.

Hihansuiden kääntö

Mikäli hihansuut ovat kuluneet hankauksesta rikki tai ohentuneet voimakkaasti, suosittelemme parsinnan sijaan hihansuiden vahvistamista kääntämällä.

Kyynärpaikkaus

Ohentuneiden tai reikiintyneiden kyynärpäiden korjaamiseen suosittelemme kyynärpaikkausta, joka lisää vaatteen käyttöikää huomattavasti enemmän kuin pelkkä langalla parsiminen.

Huomaathan, että korjauspalvelu ei tee lyhennyksiä, kavennuksia tai muita muokkaustöitä. Käännythän näissä asioissa muokkausompelua tarjoavan ompelimon puoleen.

 

Mikäli epäilet neuleesi rikkoutuneen siksi, että siinä on valmistusvirhe, ota ensisijaisesti yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse.