Artikkelit

Laatuneuleen valmistus

12.10.2017

Yleinen

Koko suunnitteluprosessin ajan kantavana pyrkimyksenä on toteuttaa laatuneule, jossa esteettisyys sekä kestävyys ja käyttömukavuus ovat yhtä suuressa osassa. Kun tuotteesta on laadittu tarkka tuotantotiedosto eli valmistusohje, jossa on määritelty tarkalleen neuleen mitat, neulontaohjeet ja yksityiskohdat, prototus voidaan aloittaa. Laatuneuleen valmistus voi alkaa, kun protomalli täyttää kriteerimme. Suunnittelutyö ja pipot tehdään Suomessa, neuleet valmistetaan Liettuan tehtaalla.

Laatuneuleen valmistus vaihe vaiheelta

Lähettämämme neulemallit siirretään ensin tehtaan ohjelmaan, josta ne heijastetaan suurelle digitaaliselle piirtopöydälle. Piirtopöydän avulla jokaisesta mallista tehdään pahvikaava, jonka avulla neulekappaleiden mittoja on helppo seurata tuotannossa.

Neulekoneen hallinta on taitolaji. Yksi konetyöhön erikoistunut työntekijä voi neuloa yhtäaikaisesti muutamalla koneella. Kone ei väsy, mutta se täytyy pitää puhtaana lankapölystä, ja lankoja täytyy selvitellä vähän väliä.

Yllä olevassa kuvassa on Drizzle-neuleemme valmiita hihakappaleita. Neuleen valmistus etenee pala palalta, ja tuotanto tapahtuu vaiheittain. Kaikki Drizzle-erän, kuten muidenkin, hihat neulotaan ennen kuin kuin tuotanto siirtyy seuraavaan vaiheeseen. Näin laatua on helpompi tarkkailla, ja malli pysyy tekijöille tuttuna.

 

 

Materiaalia pidetään arvossa ja hävikkiä vältetään. Kaikki epäonnistuneet prototyypit tai virheelliset kappaleet puretaan ja keritään takaisin kerille. Keriminen on automaattista, mutta työntekijän tulee ohjata “orkesteria”, sillä lanka ei aina purkaudu helposti.

Hävikin välttämiseksi Alpan neuleet neulotaan muotoon. Muotoonommeltujen neuleiden saumaaminen vaatii erityisosaamista. Tavallinen ompelusauma ei anna joustoa, joten laadukas neule saumataan ketlaamalla. Lopputulos on kaunis ja erittäin kestävä, mutta se vaatii taitoa ja vaivaa. Kokenut konkari asettaa neuleen linkkauskoneen eli ketlaimen neuloihin silmukka silmukalta näppärästi. Yksi työntekijä saa työpäivän aikana valmiiksi noin 20 muotoonneulotun neuleen saumat.

Kun molemmat linkattavat kappaleet on asetettu koneeseen, kone neuloo nopeasti linkkisauman.

Laatuneuleet kulkevat linjastoa pitkin.

Neuleisiimme ommellaan hartiasauman vahvikkeet. Yllä olevasta kuvasta näet, miten modernilla tuotantolaitoksella neuleet kulkevat työpisteeltä toiselle katossa kulkevaa tietokoneohjattua linjastoa pitkin.

Valmiin laatuneuleen mitat tarkastetaan.

Kun neule on valmis, se höyrytetään höyrypöydällä ja mitat tarkastetaan. Mikäli neule täyttää kriteerit, se pakataan ja toimitetaan Jyväskylään varastollemme. Yksi laatuneule on jälleen valmis käyttäjänsä iloksi.

Valvomme laatua ja tuotantoa

Yhteydenpito Liettuan tuotantolaitoksen kanssa on jatkuvaa. Tuotannosta vastaava Ilari ja suunnittelusta vastaava Ainomaria ovat viikoittain yhteydessä tuotantolaitoksen edustajiin, minkä lisäksi vierailemme tuotantolaitoksella säännöllisesti.

Mikäli saamme toistuvia reklamaatioita tai huomaamme itse epäkohtia jonkin tuotteen kohdalla, selvitämme, onko tuotantoprosessia syytä muuttaa. Tarvittaessa muutamme valmistustapojamme ja kehitämme niitä edelleen. Asiakaspalaute on meille näin ollen kullanarvoista, ja otamme huomioon jokaisen palautteen.

Edellä avasimme neuleidemme valmistusprosessin. Pipomme valmistetaan Suomessa, ja niiden suhteen prosessi etenee samankaltaisesti.