KESÄN POISTOT JOPA -40 %
Katso: Naisten poistuvat / Miesten poistuvat

Artikkelit

Alpan suunnittelu – vastuullisuutta ja visuaalisuutta

26.11.2019

Mediatiedoite

Alpa uskoo suunnittelussaan pohjoismaiseen käytännölliseen ja hillittyyn designiin, joka kestää aikaa ja käyttöä. Alpan suunnittelija, tekstiilitaiteen maisteri Ainomaria Haataja tiivistää seuraavasti: “Suunnittelen klassisia ja ajattomia vaatteita asiakaskuntamme toiveita kuunnellen. Suunnittelutyössä pyrin välttämään elementtejä, jotka liittyvät leimallisesti nopean syklien trendeihin – näin vaate palvelee käyttäjäänsä vuosien yli.”

Tekstiilitaiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 2008 valmistuneen Ainomarian kiinnostus vaatesuunnittelua kohtaan heräsi jo lapsena. Ajan saatossa suunnittelu on kasvanut niin suureksi osaksi Ainomarian identiteettiä, että hänen on mahdotonta edes kuvitella elämää ilman sitä. Ainomaria rakastaa pintoja, laadukkaita materiaaleja ja muotoja, jotka kestävät aikaa.

Oma filosofia ja ajatus suunnittelutyöstä vain vahvistuivat opiskeluaikana: Ainomarialle on tärkeää säilyttää laatu ja tuotteen tarina teollisen tekstiilituotannon reunaehtojen puristuksessa.

“Alpan suunnittelijana on hyvä olla, sillä saan suunnitella rehellisesti omien arvojeni mukaisia laadukkaita ja eettisesti tuotettuja vaatteita. Arvostan sitä, että saan ajan kanssa työstää suunnitelmiani sellaisiksi tuotteiksi, joilla on oikeasti suunnittelijan kynästä lähtenyt sielu ja tarina ja joiden jokainen yksityiskohta ja muoto on harkittu.”

Luonnostelusta luottoneuleeksi – näin suunnittelutyö etenee

Ainomarian silmät havainnoivat ympäristöstä kaiken aikaa jotain kiinnostavaa. Usein luonnostelun pohjana on vahva luontokokemus, jonka ympärille hän lähtee rakentamaan tuotteen tunnelmaa. Tunnelma ohjaa valintoja kaikissa neuleen visuaalisissa yksityiskohdissa – tuotteen käytännöllisyys säilyttäen.

Kun neuleen tunnelma on hahmottunut, suunnittelija paneutuu mitoitukseen ja muihin yksityiskohtiin tarkemmin. Alpan tuotteiden neulepinnoissa näkyy Ainomarian vahvuus: tekstiilitaiteen maisteriopintojen kautta hänelle on kehittynyt ammattitaito suunnitella tuotteita, joissa pintastruktuuri on kiinteä osa tuotteen visuaalista ilmettä. Ainomaria suunnittelee pinnat lähes aina käsin neuloen ja on hyvin vaativa struktuurin suhteen.

Lopuksi laaditaan tuotteesta tehtaalle tarkka tuotantotiedosto eli neuleen valmistusohje, jossa on määritelty tarkalleen neuleen mitat, neulontaohjeet ja yksityiskohdat. Ensimmäinen prototyyppimalli valmistetaan tuotantotiedoston pohjalta.

Prototyyppi otetaan testikäyttöön, jossa huomiota kiinnitetään varsinkin neuleen käytännöllisyyteen, käyttötuntumaan, kulutuksenkestoon ja istuvuuteen. Tuotantotiedostoa viilataan ja mallista tehdään niin monta prototyyppiä, että se läpäisee tiukat laatukriteerimme.