Poikkeuksellisia neuleita, poikkeuksellisin hinnoin
Säästä 15-25 % ikonisimmista neuleistamme
Naiset | Miehet | Asusteet

Artikkelit

Kuinka saan neuleeni kestämään?

14.11.2019

Yleinen

Saatat haaveilla siitä, että lempineuleesi kestäisi itsestään käytössäsi ikuisesti. Varsinkin se, johon olet panostanut rahallisesti. Laadukkainkin vaate kaipaa ajoittain huoltoa ja huolenpitoa. Oikein huoltamalla pidennät neuleesi elämää jopa moninkertaiseksi!

Jo hankintavaiheessa voit tehdä ratkaisevia päätöksiä. Suosi vaatteita, joiden materiaali sopii käyttötarkoitukseensa – eri materiaalit eroavat toisistaan tuntumallaan ja kulutuksenkestollaan. Me Alpalla arvioimme jokaisen neulemallin kohdalla erikseen, minkä laatuluokituksen alpakkalanka on kokonaisuutta ajatellen kaikkein paras. Käytämme neuleissamme kolmea erilaista lankalaatua. 

Yleisimmin käyttämämme alpakkalaatu on Fine Special, jolla on paras kulutuksenkesto. Pipoissamme ja joissakin neuleissamme käytämme Baby Alpacaa, joka on FS-luokituksen lankaa hienompaa ja pehmeämpää. Hankauskesto ei sitä vastoin ole aivan yhtä hyvä, mutta kompensoimme herkempää lankaa sidosrakenteeltaan tiiviimmällä neulonnalla. Kolmas ja hienoin käyttämämme alpakkalaatu on Royal Alpaca, jota on Pearl-neuleessamme yhdistettynä vahvaan silkkiin.

Neuleen kuluminen käytössä

Neuleet ovat herkempiä kulumiselle kuin kankaasta valmistetut vaatteet. Kun puhutaan laadukkaista neuleista, monen mieleen tulevat vuosikymmeniä sitten neulotut, yhä käytössä olevat villapuserot. Näistä mielikuvista voi syntyä väärä käsitys siitä, millaista kestävyyttä neulevaatteelta voi odottaa: usein nämä perintövillapuserot on huovutettu ja neulottu hyvin paksusta langasta. Kuluvaa pintaa on moninkertaisesti verrattuna esimerkiksi suosituimpaan malliimme Drizzleen. Paksut villapuserot ovat toki kestäviä, mutta eivät yleensä kovin mukavan tuntuisia. 

On myös hyvä muistaa, että vaatetta ei kuluta aika vaan käyttö. Kun löytää rakkaan luottoneuleen, sen haluaa pukea päälleen useita kertoja viikossa. Näin neuleelle voi tulla käyttökertoja vuodessa yhtä paljon kuin kaapin perällä säilytettyyn isoäidin tai -isän perintöneuleeseen vuosikymmenten varrella. Myyttiä entisaikojen ikuisista villapuseroista pitää elossa myös se usein unohdettu tosiasia, että ennen neulevaatteiden korjausta ja parsimista pidettiin itsestäänselvyytenä.

Kuidut ovat erilaisia hankauskestoltaan

Villakuituihin sekoitetaan usein polyamidia tai polyesteriä parantamaan hankauskestoa. Usein se on perusteltua vaatteen pitkäikäisyyden kannalta, mutta ongelmatonta se ei ole. Sekoitteissa kärsivät alpakan ylivoimaiset ominaisuudet, kuten hengittävyys ja lämmittävyys. Vaate, jonka valmistuksessa on käytetty useita erilaisia kuituja, on usein käytännössä mahdotonta kierrättää. Keinokuitujen ongelmallisuutta käsittelemme tarkemmin toisessa artikkelissa. 

100 % alpakkaneule on kestävä ja säilyy jopa usean vuoden ahkerassa käytössä uudenveroisena lukuun ottamatta pahimmin hankaukselle altistuvia kohtia. Herkimpiä ovat hihansuut ja kyynärpäät, jotka altistuvat hankaukselle varsinkin työkäytössä. Kokonumeroltaan liian pienen neuleen kainalot taas ovat kovalla koetuksella kostumisen, venymisen ja hankauksen vuoksi. Ilman hyvää huoltoa ja huolenpitoa neule voi kulua käytössä puhki.

10 vinkkiä neuleen hoitoon 

Haluat varmasti saada neuleesi kestämään mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Neule kannattaakin käydä läpi säännöllisesti ja huoltaa tarvittaessa. Tässä vinkkejä, joilla käyttöikää ja kauneutta riittää tuleviin vuosiin: 

  1. Anna neuleen levätä käyttökertojen välillä, jotta kuidut voivat rauhassa palautua. Helpoimmin tämä onnistuu, jos käytössä on kaksi luottoneuletta, joiden käyttöä voi vuorotella.
  2. Jos neuleeseen tulee venymiä esimerkiksi kyynärpäihin, ne kannattaa höyryttää takaisin muotoonsa. Näin neulos tiivistyy ja vahvistuu. Höyryttämällä voit myös silittää pörhistyneen pinnan ja jopa muokata neuletta mieleiseksesi.
  3. Vältä neuleen hankautumista karkeaan tai verkkomaiseen materiaaliin. Esimerkiksi reppu, laukun hihna, työtuoli ja karkeapintainen pöytä hankaavat neuletta, irrottavat siitä kuituja ja ohentavat lankoja. Ohueksi kulunut neulos on altis reikiintymiselle.
  4. Taita hihansuut kaksinkertaisiksi. Taitettu hihansuu kestää jopa neljä kertaa enemmän hankausta. Kuluneen hihansuun voi myös paikata kääntämällä sen nurjalle puolelle ja ompelemalla huomaamattomasti.
  5. Jos neuleen pinta on ohentunut, mutta varsinaisia reikiä ei vielä ole, neulosta voi vahvistaa nurjalle puolelle laitettavalla tukikankaalla. 
  6. Mikäli neuleeseen on tullut reikä esimerkiksi tarttumisen ja langan katkeamisen vuoksi, se kannattaa parsia mahdollisimman pian. 
  7. Poimi mahdolliset langannousut neuleen nurjalle puolelle neulalla tai virkkuukoukulla. Näin pahempaa vahinkoa ei pääse tapahtumaan ja pinta säilyy siistinä! 
  8. Mikäli kyynärpäät altistuvat jatkuvalle hankaukselle esimerkiksi toimistotyössä, kyynärpäihin kannattaa laittaa kyynärpaikat jo etukäteen. Kyynärpaikkojen ompelu on mahdollista toki myös jälkikäteen.
  9. Huolla neuleen pinta tarvittaessa, jos esimerkiksi hankauskohtaan on muodostunut nyppyä. Voit käyttää esimerkiksi kashmirkampaa tai nukkatrimmeriä. Nyppyyntymisestä ja sen syistä voit lukea tarkemmin täältä.
  10. Villavaatteen lyömätön ominaisuus on se, että villa hylkii likaa luonnostaan. Usein siis tuuletus ja tarvittaessa paikallinen tahranpoisto riittävät. Noudatathan pesuohjeitamme, mikäli neuleesi vaatii perusteellisempaa pesua! 

Psst. Hannamarilla on ollut käytössään Alpan neuleita, ja hän on myös kertonut kokemuksiaan niiden hoidosta ja huoltamisesta. Käy lukemassa!