Artikkelit
Artikkelit
En ole koskaan käynyt Etelä-Amerikassa ja nähnyt sen sademetsiä. En ole ihaillut sinertäviä vuoria ja alpakoita niiden rinteillä kirmaamassa. En ole tavannut paikallisia, joilta lämmintä vaatetta lainatessani olisin vakuuttunut villan erinomaisuudesta. Olen elänyt Suomessa – sen kesässä, syksyssä, talvessa ja keväässä – ja pukenut ylleni alpakanvillaa.
Vaikka ajatus Alpasta syntyi Andien vuoristossa, neuleeni ei vie minua Etelä-Amerikkaan. Se ei tuo silmieni eteen Ubinasia tai Titicacaa, eikä se saa minua tuntemaan vuoristotuulta kasvoillani tai kuulemaan puuman öistä ärjyntää. En väitä voivani kuvitella itseäni eteläamerikkalaiseen seikkailuun vain pukemalla Alpaa ylleni. Sitä en tosin toivoisikaan: skandinaavinen muotokieli ja perulainen villa ovat olleet optimaalinen yhdistelmä käytettäväksi myös kotimaassani.
Alpa lupaa, että sen vaatteet ovat kaikkialla käytännöllisiä: hengittäviä, mukavan tuntuisia ja kestäviä. Pipo on kestänyt käytössäni jo yrityksen perustamisen alkuajoista asti; neuleisiin olen tutustunut vasta saatuani niitä hiljan kokeiluuni.
Olen käyttänyt Mild-neulettani takkina ja lämmikkeenä. Se tuntuu ylläni ylelliseltä eikä tee oloa takin alla tukalaksi. Pitkää neuletta tulee herkästi kohdeltua kaltoin: sen päällä istuu, ja pyöräillessä helma liehuu lähellä lokasuojaa. Kovasta käytöstä huolimatta Mild-neuletakkini on edelleen täysin nukaton, siisti ja rypytön. Perusteellisempaa pesua ja hoitoa tarvittaessa muistan villavaatteiden pesuun pätevät hoito-ohjeet.
Vaikka Alpan alku onkin Etelä-Amerikassa, Mild-neule sai inspiraationsa oksilta tippuvien pisaroiden rei’ittämästä lumihangesta. Tässäpä kaikki tiivistyy: kotimainen Alpa perulaisine juurineen on Suomessakin kuin kotonaan ja neule parhaimmillaan sekä helteellä että hallalla.
-Miriam
12.10.2017
10.5.2019