Artikkelit

Alpan tuotteet pakataan muovipusseihin – mitä sanoo ympäristö?

28.11.2019

Yleinen

Tiedostamme muovin ympäristöongelmat: Mikromuovia päätyy meriin ja muihin vesistöihin, ja muovin raaka-aineet ovat pääosin fossiilisia. Toistaiseksi kuitenkin se, että tuotteemme pakataan tuotantolaitoksella muovipussiin, on kokonaisuuden kannalta kaikkein järkevin ratkaisu. 

Kuljetusta ja säilytystä varten Alpan tuotteet pakataan tehtaalla yksitellen ohueen ja kevyeen muovipakkaukseen, joka on valmistettu matalatiheyksisestä polyeteenista (PE-LD/LDPE). Valmiit tuotteet toimitetaan tehtaalta varastoomme pahvilaatikoihin pakattuina, ja verkkokauppalähetykset lähetetään asiakkaille paperipusseissa.

Muovipussi vähentää hävikkiä

Muovipakkauksen käyttäminen on toistaiseksi välttämätöntä, jotta tuotteet pysyisivät vahingoittumattomina ennen kuin ne tulevat asiakkaan käyttöön. Tuotteita ei myöskään ole ympäristön kannalta järkevää pakata varastollamme uudestaan esimerkiksi paperikääreeseen, kun ne pakataan tehtaalla joka tapauksessa muovipussiin.

Muovipakkaus estää tuotteiden kastumisen kuljetuksessa ja suojaa tuotteita tuholaisilta – ilman suojausta tuotteita voisi pahimmillaan mennä pilalle valtava määrä. Hävikin vähentämisen ja välttämisen vuoksi muovipussiin pakkaaminen on toistaiseksi ympäristön kannalta järkevää edellyttäen tietenkin, että muovipussi kierrätetään lopulta asianmukaisesti.

Käyttämämme muovipussin valmistus aiheuttaa hyvin pienet, vain 9 gramman hiilidioksidipäästöt. Lukua voi havainnollistaa siten, että yhden kotimaisen ruisleipäsiivun tuottamisesta syntyvillä päästöillä voi suojata kolme Alpa-neuletta.

Etsinnässä muovin korvaaja

Koska muoviin itsessään liittyy kuitenkin ongelmia, etsimme sille aktiivisesti korvaavia vaihtoehtoja. Emme hyväksy vain näennäisesti parempaa vaihtoehtoa, jolla voi kerätä irtopisteitä, vaan kelpuutamme ainoastaan kokonaisuuden kannalta aidosti paremman. Ympäristöministeriön mukaan useat biohajoavat muovit eivät hajoa luonnossa, ja tämän vuoksi ne ovat osana pahentamassa nykyistä muoviongelmaa. Monet biohajoavat muovit myös aiheuttavat ongelmia jätehuoltojärjestelmien teollisissa prosesseissa.

Alpan tuotteet pakataan aina kierrätettävään muovipakkaukseen, ja kehotammekin asiakkaitamme uusiokäyttämään muovipakkauksen esimerkiksi roskapussina ja lopulta kierrättämään sen asianmukaisesti. Tarjoamme vaihtoehdoksi myös RePackin, joka on suomalaisyrityksen kehittämä palkittu pakkausmateriaali ja sen palautusjärjestelmä. Näin edistämme muovin kiertotaloutta.

 

Ympäristöministeriö. (2019). Kysymyksiä ja vastauksia muovista. Viitattu 16.10.2019 https://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Muovit/Kysymyksia_ja_vastauksia_muoveista.