Artikkelit

Mistä neuleiden materiaali tulee?

22.4.2021

Yleinen

Vaatevallankumousviikolla jaamme päivittäin tietoa tuotteidemme alkuperästä! Tänään kerromme tarkemmin siitä, mistä materiaalit tuotteisiimme tulevat. 🦙
 
Käytämme tuotteissamme tyypillisimmin 100 % alpakan villaa.
 
Perussa kasvatettavat alpakat elävät useimmiten puolivilleinä, ja laumat kootaan yhteen keritsimistä varten. Perussa alpakoita kohdellaan kunnioituksella – alpakka on perulaisille kulttuurisesti ja historiallisesti arvostettu eläin ja alpakat ovat kalliita. Inkojen valtakunnassa alpakka olikin varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille, eikä ihme, sillä harvinainen alpakka on selvästi lampaanvillaa pehmeämpää ja sileämpää.
 
Alpakoita on maailmassa vain vähän; arviolta noin 6 miljoonaa, joista noin 4 miljoonaa elää Perussa. Tuotantoerämme ovat pieniä, sillä alpakanvilla on loistavista ominaisuuksistaan huolimatta harvinainen materiaali ja sen saatavuus on vaihtelevaa.
 
Alpakan villa tulee ostaa vastuullisilta ja osaavilta toimittajilta. Keritsiminen on tärkeä ja välttämätön osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Alpakka on aina mulesing-vapaata.
 
Kaiken lankamme hankimme Perusta yhdeltä suurimmalta lankatoimittajalta, Michell y Cia S.A:lta, jolla on vuosikymmenten mittainen osaaminen ja ammattitaito alpakoiden kasvattamiseen ja alpakan villan käsittelyyn. Yritys perustettiin vuonna 1931.
 
Olemme valinneet lankatoimittajamme harkitusti ja paikan päällä Perussa. Yhteydenpito lankatoimittajan kanssa on suoraa ilman välikäsiä. Olemme tehneet lankatoimittajamme kanssa yhteistyötä yrityksen perustamisesta saakka, eli vuodesta 2012. Lankatoimittajamme toimii tukkurina, joka ostaa osan villasta paikallisilta pientuottajilta ja osa tulee heidän omalta tilaltaan.
 
Langantuotannon kaikki ylijäämä kierrätetään ja tästä ylijäämästä lankatoimittaja valmistaa uutta kierrätettyä lankaa. Toinen osa ylijäämästä, jota tuottaja ei pysty itse hyödyntämään, myydään muille tuottajille Kiinaan, Intiaan ja Eurooppaan. Siellä ylijäämä käsitellään ja siitä valmistetaan myös uutta lankaa. Yhden kilon värjättyä alpakkalankaa tuottaminen kuluttaa noin 29,5 litraa vettä. Värjäämättömän langan tuottaminen kuluttaa taas noin 23 litraa vettä.
 
Lankatoimittajallamme on oma alpakkatila, josta tulee pieni osa kaikesta heidän käyttämästään alpakanvillasta. Suurin osa villasta tulee heille paikallisilta pientuottajilta sekä keskikokoisilta tuottajilta, joilla on oma lauma alpakoita. Kaikki käyttämämme alpakan villa tulee näiltä paikallisilta tuottajilta.
Alpakan villan alkuperän selvittäminen on ottanut Perussa suuria harppauksia eteenpäin. Lankatoimittajamme on lanseerannut palvelun, jossa me asiakkaina pystymme jäljittämään alpakan villan alkuperän. Palvelun avulla tiedämme, miltä seudulta Perusta alpakan villa on peräisin. Tämän lisäksi osan villasta pystyy jäljittämään jopa kasvattajan tarkkuudella. Koska Perun alpakoiden kasvattajat ovat tyypillisesti pieniä toimijoita Andien vuoristossa, on tuottajien jäljittäminen ollut haastavaa. Lankatoimittajamme jatkaa tätä tärkeää selvitystyötä.
 
Opitko jotain uutta tuotteistamme?
19.4.–25.4. välisenä aikana ostetuista neuleista lahjoitamme 5 € tukemaan Finnwatchin tärkeää työtä.