Kuinka neuleenne kestävät nyppyyntymistä?

Nyppyyntyminen on tietyissä määrin kaikkien villojen ominaisuus, mutta alpakan villan on todettu nyppyyntyvän monia muita kuituja vähemmän ja hitaammin. Lisäksi mahdolliset nypyt on helppo ja nopea poistaa neuleharjalla. Löydät lisätietoa neuleiden huoltamisesta täältä.

Nyppyjä voi muodostua, kun neule altistuu hankaukselle. Nypyt ovat käytännössä neuleen pinnassa ollutta pölyä, rasvaa tai muuta likaa ja neuleesta ja muista tekstiileistä irronnutta kuitua, jotka ovat takertuneet toisiinsa hankauksen myötä. Nyppyyntymisen voi aiheuttaa esimerkiksi laukku, koru tai päällystakki. Ajan myötä nyppyjä voi muodostua hankaukselle luonnostaan altistuviin kohtiin, kuten esimerkiksi neuleen kainaloihin tai hihoihin.

Alpakan villan kuitu on erittäin pitkää, minkä vuoksi neuleen pinnasta nousee vähemmän yksittäisiä kuituja. Näin nyppyä ei muodostu yhtä herkästi kuin lyhytkuituisempien materiaalien kohdalla.

Alpakanvillakuidun pinta on myös erityisen sileää, jolloin kuidut eivät takerru herkästi toisiinsa. Siksi myös paljon käytetty ja pinnaltaan pehmentynyt alpakkaneule näyttää yhä hyvältä, ja nyppyjä tulee sen pintaan vähän, jos lainkaan.

Mitä napakammin tuote on neulottu, sitä paremmin se kestää nyppyyntymättä.

Mustan ja muiden tummempien värien nyppyyntymisenkesto on jonkin verran huonompi pidemmän värjäysajan vuoksi. Tuotteen voi kuitenkin pitää siistinä, kun sen pintaa huoltaa varoen esimerkiksi neuleharjalla tai nukkatrimmerillä.

Jos toivot voivasi huoltaa neulettasi mahdollisimman harvoin, suosi napakammin neulottuja malleja ja vaaleita värejä.