Alpakat, niiden kasvatus ja vastuullisuus
Perussa kasvatettavat alpakat elävät useimmiten puolivilleinä. Alpakat keritään kerran vuodessa. Perussa alpakoita kohdellaan kunnioituksella – alpakka on perulaisille kulttuurisesti ja historiallisesti arvostettu eläin ja alpakat ovat kalliita. Inkojen valtakunnassa alpakka olikin varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille, eikä ihme, sillä harvinainen alpakka on selvästi lampaanvillaa pehmeämpää, sileämpää, lämpimämpää ja kestävämpää. Lisäksi se sopii myös villa-allergikoille, koska se ei sisällä lanoliinia.
Alpakka on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen – kamelieläimillä on pehmeät jalat, jotka suojaavat usein herkkää maaperää eroosiolta. Alpakat eivät myöskään syö kasveja juurineen. Tällöin kasvi jatkaa kasvamistaan aterioinnin jälkeenkin. On myös tutkittu, että kamelieläimet, joihin alpakka myös lukeutuu, syövät suhteessa vähemmän märehtiviin lajeihin kuten lampaisiin verrattuna. Tällöin myös alpakoista aiheutuvat metaanipäästöt ovat alhaisemmat kuin lampailla.
Alpakan villa tulee ostaa vastuullisilta ja osaavilta toimittajilta. Keritsiminen on tärkeä osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Valtaosa eläimistä suhtautuu keritsimiseen rennosti. Alpakka on aina mulesing-vapaata. Alpa on tehnyt yhteistyötä perulaisen lankatoimittajan kanssa vuodesta 2012, joka on erikoistunut alpakan villan tuotantoon tietäen alpakan kasvatuksen parhaat ja vastuullisimmat toimintatavat.
Yksi alpakan villan upeista ominaisuuksista on se, että se ei sisällä lanoliinia. Tällöin alpakan villan puhdistus on helpompaa kuin lampaan villan, eikä puhdistuksessa tarvita vahvoja kemikaaleja ja puhdistusaineita. Alpakan villalle puhdistukseksi riittääkin usein vain tuuletus ja neuleen pinnan harjaus. Tällöin myös tuotteen pesemisestä koituva ilmastorasitus on hyvin pieni.