Vastuullinen tuotanto

Tuotantomaat

Alpan tuotanto on vastuullista ja korkealaatuista. Valmistamme neuleemme Liettuassa, joka on matalan riskin tuotantomaa. Yhteistyökumppanien valinnassa meille on erityisen tärkeää työntekijöiden järjestäytymisoikeus, asiaankuuluva palkkaus, lainmukaiset työajat sekä työturvallisuus.

Pipot neulotaan Suomessa ja huivit kudotaan Perussa.

Kuitu & lanka

Alpakka on perulaisille hyvin tärkeä ja kunnioitettu kansalliseläin. Eläimistä pidetään hyvää huolta myös siksi, että alpakka lisääntyy hyvin hitaasti ja synnyttää vain yhden poikasen kerrallaan.

Käyttämämme alpakan villa tulee perulaiselta toimittajalta, jonka kanssa on tehty yhteistyötä vuodesta 2012 – Alpan perustamisesta lähtien.

Hävikin välttäminen

Alpan neuleet neulotaan muotoon aina kun mahdollista, joten leikkuujätettä syntyy vähän.

Epäonnistuneet prototyypit puretaan ja lanka keritään takaisin lankakerille. Vialliset kakkoslaadun tuotteet eivät päädy meillä roskiin tai poltettavaksi, vaan ne myydään huokeammin hinnoiteltuna verkkokaupassamme.

Lisätietoa tuotannosta ja kumppaneista

Alpan neuleet neulotaan Liettuassa, jossa Alpalla on kaksi yhteistyötehdasta. Sopiva kriteerimme täyttävä neulomo löytyi Liettuasta vuonna 2016. Vuonna 2019 tuotannon määrän kasvaessa oli ajankohtaista löytää toinenkin neulomo Liettuasta, jotta Alpa voisi vastata neuleiden kysyntään. Toisella tuotantolaitoksista Liettuassa on sekä ISO 9001- ja ISO 14001- että EMAS-standardit.

Yhteistyökumppanien valinnassa meille on tärkeä vahva ammattitaito, henkilöstön hyvinvointi ja toimiva kommunikaatio. Lisäksi erittäin tärkeitä ovat työntekijöiden järjestäytymisoikeus, asiaankuuluva palkkaus, lainmukaiset työajat sekä työturvallisuus. Haluamme ylläpitää pitkiä yhteistyösuhteita, jotka perustuvat kummankin osapuolen väliselle vahvalle luottamukselle ja suoralle kommunikaatiolle.

Pääset katsomaan lisää neuleiden tuotannosta täältä.

Vierailemme tuotantolaitoksilla säännöllisesti. Ymmärrämme, että se ei kuitenkaan itsessään takaa hyviä työoloja. Siksi pitkien asiakassuhteiden ja molemminpuolisen avoimuuden ja luottamuksen tärkeys korostuu. Olemme suorassa yhteydessä tehtaisiin viikoittain. Näin myös vastuullisuuden valvonta ja hallinta on tehokasta ja ylipäätään mahdollista.

Pipomme valmistetaan suomalaisella toimittajalla. Valikoimamme huivit ja peitot valmistetaan Perussa. Marseille-saippua valmistetaan Ranskassa ja valikoimamme neuleharjat valmistetaan Saksassa.

Sitoudumme siihen, että kaikki toimittajamme ja kumppanimme maksavat työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa. Mikäli käy ilmi, että toimittajamme tai kumppanimme ei maksa työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa, ryhdymme välittömiin toimenpiteisiin. Ensisijaisesti haluamme vaikuttaa ja kehittää toimittajamme tai kumppanimme toimintaa. Jos tämä ei ole mahdollista, joudumme etsimään uuden toimittajan tai kumppanin. Elämiseen riittävä palkka on usein suurempi kuin maan lait määrittävät työn minimipalkaksi. Elämiseen riittävä palkka varmistaa sen, että työntekijän työstä saama palkka kattaa kaikki pakolliset kustannukset kuten asumisen, ruoan ja julkisen liikenteen kustannukset perheelle.

Olemme aloittaneet prosessin, jossa selvitämme maksavatko riskimaissa sijaitsevat kumppanimme työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa. Tämä tarkoittaa käytännössä Perussa sijaitsevien kumppaneidemme maksamaa palkkaa. Prosessi on vielä kesken ja tulee todennäköisesti olemaan pitkä. Tavoitteenamme on selvittää kumppaneidemme työntekijöille maksettavan palkan määrä sosiaalisen vastuun standardein vuoden 2022 aikana. Hidastuksia voi kuitenkin tulla, ja prosessi voi olla odotettua pidempi. Meillä ei myöskään ole aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisesta selvitystyöstä. Selvityksellä on myös suuret kustannukset – varsinkin pienelle suomalaiselle tekstiilialan yritykselle. Tämän vuoksi voimme myös joutua hakemaan rahoitusta selvitystyölle. Sitoudumme selvittämään kumppaneiden työntekijöilleen maksaman palkan viimeistään vuoteen 2025 mennessä, mikäli toiveemme vuoden 2022 tavoitteesta ei olekaan realistinen.

Olemme olleet yhteydessä selvitystyöhömme liittyen esimerkiksi kansalaisjärjestöihin ja turvaudumme heidän ohjeisiinsa ja apuunsa, kun valitsemme kaikista luotettavinta keinoa selvittää työntekijöille maksettavat palkat.

Tuotteidemme silkki tulee alihankkijamme kautta Kiinasta. Sitoudumme siihen, että tuotteissamme ei käytetä raaka-aineita, jotka tulevat Xinjiangin uiguurien autonomiselta alueelta. Alpa ei hyväksy pakkotyövoimaa tuotantoketjussaan.

Tuotteemme pakataan 100 % kierrätettävään ja uudelleen käytettävään postituspussiin, jolla myös mahdolliset vaihto- ja palautustuotteet on mahdollista toimittaa takaisin. Kannustamme asiakkaitamme valitsemaan vielä paperiakin ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon: RePackin.

RePack on suomalaisyrityksen kehittämä palkittu pakkausmateriaali ja sen palautusjärjestelmä. RePack-pakkaukset valmistetaan kierrätysmuovista, ja yksi paketti kestää keskimäärin 20 käyttökertaa. Pakkaus on 100 % kierrätettävää polypropeenia.

Back to top