Laadukkaat luonnonmateriaalit

Käytämme tuotteissamme ainoastaan kaikista hienoimpia ja laadukkaimpia luonnonmateriaaleja. Andien vuoristossa tuhansien metrien korkeudessa elävän alpakan tuottama villa on maailman upeimpia luonnonkuituja. Alpakan villa on upeiden ominaisuuksiensa vuoksi tuotteidemme päämateriaali.

Jos et välitä palelemisesta, meillä on sinulle ilouutisia: alpakkaa pidetään yleisesti yhtenä lämpimimmistä villamateriaaleista. Alpakan villan kuidussa on ilmataskuja, jotka tekevät siitä hyvin lämpöä eristävän. Alpakan villasta valmistettujen neuleiden pintaan syntyy käytössä myös kaunis, himmeän pehmeä pinta, joka tekee neuleesta entistä lämpimämmän.

Alpakan villan kuitu on sileä, eikä siinä ole muille villoille tyypillistä suomumaista pintaa. Siksi se tuntuu käteen miellyttävän liukkaalta ja sulavalta.  Kuitujen sileys antaa alpakan villalle myös sille ominaisen kauniin kiillon.

Sileä kuitu hylkii tehokkaasti likaa, joten laadukkaiden neuleidemme pesutarve on käytännössä olematon – tuuletus riittää. Yksi alpakan villan upeista ominaisuuksista on se, että se ei sisällä lanoliinia. Tällöin alpakan villan puhdistus on helpompaa kuin lampaan villan, eikä puhdistuksessa tarvita vahvoja kemikaaleja ja puhdistusaineita. Tämän lisäksi alpakan villa sopii myös villa-allergikoille.

Alpakan villan kuidut ovat hyvin pitkiä – parhaimmillaan jopa kymmensenttisiä! Pitkä kuitu on tärkeimpiä syitä sille, että alpakan villasta valmistetut neuleet kestävät hyvin nukkaantumatta.

Alpakka siirtää kosteutta selvästi muita villakuituja tehokkaammin. Se tuntuu päällä kuivalta ja miellyttävältä myös liikkuessa tai lämpimässä. Vaikka alpakan villa on hyvin lämmittävä materiaali, se ei hengittävyytensä ansiosta tunnu tukalalta ja olosi on aina miellyttävä.

Alpakan villan taianomaista kosketusta tai hohdetta on vaikea sanoin kuvailla – ne täytyy kokea itse.

Vastuullinen vaihtoehto

Käytämme tuotteissamme luonnonmateriaaleja, useimmiten 100 % alpakan villaa. Tuotteen uudelleenkäyttö ja kierrätys on sitä helpompaa, mitä vähemmän eri materiaaleja siinä on käytetty. Myös tämän takia neuleistamme ei löydy esimerkiksi elastaania tai akryyliä, jotka vaikeuttavat tuotteen kierrättämistä. Alpakka kestää hyvin kriittisen tarkastelun myös kestolujuutensa ja lämpöarvonsa ansiosta. Koska alpakan villalle puhdistukseksi riittää usein vain tuuletus ja neuleen pinnan harjaus, myös tuotteen pesemisestä koituva ilmastorasitus on hyvin pieni. Alpakan villasta valmistetun tuotteen elinkaari on siis pitkä.

Perussa kasvatettavat alpakat elävät useimmiten puolivilleinä. Alpakat keritään kerran vuodessa. Perussa alpakoita kohdellaan kunnioituksella – alpakka on perulaisille kulttuurisesti ja historiallisesti arvostettu eläin ja alpakat ovat kalliita. Inkojen valtakunnassa alpakka olikin varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille, eikä ihme, sillä harvinainen alpakka on selvästi lampaanvillaa pehmeämpää ja sileämpää.

Alpakoita on maailmassa vain vähän; arviolta noin 6 miljoonaa – esimerkiksi kašmirvuohia on yli 450 miljoonaa. Tuotantoerämme ovat pieniä, sillä alpakka on loistavista ominaisuuksistaan huolimatta hyvin harvinainen materiaali ja sen saatavuus on vaihtelevaa.

Alpakka on lampaita ja vuohia hellävaraisempi ympäristölleen – kamelieläimillä on pehmeät jalat, jotka suojaavat usein herkkää maaperää eroosiolta. Alpakat eivät myöskään syö kasveja juurineen. Tällöin kasvi jatkaa kasvamistaan aterioinnin jälkeenkin. On myös tutkittu, että kamelieläimet, joihin alpakka myös lukeutuu, syövät suhteessa vähemmän märehtiviin lajeihin kuten lampaisiin verrattuna. Alpakoista aiheutuvat metaanipäästöt ovat siis vielä alhaisemmat kuin lampailla.

Alpakan villan alkuperä

Alpakan villa tulee ostaa vastuullisilta ja osaavilta toimittajilta. Keritsiminen on tärkeä ja välttämätön osa alpakoiden hoitoa, sillä kesällä alpakoiden paksu turkki on liian kuuma. Valtaosa eläimistä suhtautuu keritsimiseen rennosti. Alpakka on aina mulesing-vapaata. Olemme tehneet vuodesta 2012 lähtien yhteistyötä perulaisen lankatoimittajan kanssa. Lankatoimittaja on erikoistunut alpakan villan tuotantoon ja tietää alpakan kasvatuksen parhaat ja vastuullisimmat toimintatavat. Lankatoimittajallamme on oma alpakkatila, josta tulee pieni osa kaikesta heidän käyttämästään alpakanvillasta. Suurin osa villasta tulee heille paikallisilta pientuottajilta sekä keskikokoisilta tuottajilta, joilla on oma lauma alpakoita. Kaikki käyttämämme alpakan villa tulee näiltä paikallisilta tuottajilta.

Alpakan villan alkuperän selvittäminen on ottanut Perussa suuria harppauksia eteenpäin. Lankatoimittajamme on lanseerannut palvelun, jossa me asiakkaina pystymme jäljittämään alpakan villan alkuperän. Palvelun avulla tiedämme, miltä seudulta Perusta alpakan villa on peräisin. Tämän lisäksi osan villasta pystyy jäljittämään jopa kasvattajan tarkkuudella. Koska Perun alpakoiden kasvattajat ovat tyypillisesti pieniä toimijoita Andien vuoristossa, on tuottajien jäljittäminen ollut haastavaa. Lankatoimittajamme jatkaa tätä tärkeää selvitystyötä.

Lankatoimittajamme ostaa osan alpakan villasta välittäjän kautta ja osan suoraan alpakoiden kasvattajilta. Noin 80-85 % Perun alpakan villasta tulee pieniltä kasvattajilta, joilla on noin 100-150 alpakkaa. Pienet kasvattajat tarvitsen alpakan villan myyntiin avukseen välittäjän, joka kerää alpakan villaa pieniltä hajanaisesti ympäri Andien vuoristoa sijoittuvilta kasvattajilta. Joskus pienet kasvattajat muodostavat yhdessä yhteisön ja tarjoavat alpakan villaa lankatoimittajamme ostajille suoraan. Tällöin alpakan villan jäljittäminen kasvattajan tarkkuudella ei ole mahdollista. Välittäjän ja kasvattajien yhteisöjen lisäksi lankatoimittajamme ostaa alpakan villaa suuremmilta tuottajilta ilman välikäsiä tukien heidän toimintaansa.

Kun käytetään eläinperäisiä materiaaleja, nousee esiin aina kysymyksiä eläinten eettisestä kohtelusta. Meillä on lankatoimittajan kanssa vastavuoroinen arvostus ja luottamus, joka on saavutettu pitkällä yhteistyöllä. Tästä huolimatta Peruun sijoittuvan alpakoiden kasvatuksen vastuullisuuden ja eettisyyden varmistaminen on hyvin tärkeä seuraava askel kohti vielä vastuullisempaa tuotantoa. Textile Exchange -niminen voittoa tavoittelematon järjestö kehittää parhaillaan Responsible Alpaca Standard (RAS) standardia, joka kehitetään turvaamaan alpakoiden hyvinvointi sekä varmistamaan, että alpakan villa hankitaan vastuullisista lähteistä. Lankatoimittajamme on osallisena auttamassa standardin kehityksessä. Standardin käyttöönottamisessa voi kuitenkin kestää useampi vuosi. Haluamme olla tähän liittyen avoimia ja kerromme lisää, kun prosessi etenee.

“Vastuullisesti valmistettu ja kestäväksi suunniteltu. Haluamme tarjota aidon vaihtoehdon pikamuodille”

Back to top