Vaatevallankumous 2020

24.4.2020

Tänään 24.4.2020 on kulunut seitsemän vuotta siitä, kun Bangladeshisssa romahti Rana Plaza niminen rakennus. Tehtaassa työskentelevistä ompelijoista yli 1130 kuoli ja yli 2500 loukkaantui. Rana Plaza symboloi vaateteollisuuden vastuuttomuutta ja sitä, kuinka kaukana kuluttajat ja vaatemerkit voivat olla ihmisistä, jotka valmistavat heidän vaatteensa. Joka vuosi huhtikuun viimeisellä viikolla järjestetään Vaatevallankumous eli Fashion Revolution, joka kannustaa ihmisiä haastamaan vaatemerkkejä kertomaan, kuka heidän vaatteensa valmistaa.

Vaatteilla on tyypillisesti pitkät toimitusketjut. Vaatteen raaka-aineet tuotetaan yhdessä maassa, kudotaan langaksi toisessa maassa, valmistetaan kankaaksi ja ommellaan valmiiksi tuotteeksi taas eri maissa. Tällöin pesulapussa lukeva valmistusmaa ei kerro täyttä totuutta vaatteen valmistusmaasta. Tämä tekee toimitusketjusta myös vaikeasti hallittavan. Kuinka vaateyritys voi varmistaa, että esimerkiksi puuvilla valmistetaan vastuullisesti, jos toimitusketjut ovat näin monimutkaisia? Tämän vuoksi on tärkeää, että yritys pitää huolen siitä, että toimitusketjut eivät paisu valtaviksi ja että materiaaleja alihankitaan mahdollisimman vähän.

Me Alpalla haluamme olla avoimia siitä, miten ja missä neuleemme valmistetaan. Näemme että avoimuus on tärkeä kannustin myös sille, että asiat tehdään niin kuin pitää. Tuotantoketjuumme kuuluu vain muutama toimija, jolloin pystymme varmistamaan koko tuotantoketjun vastuullisuuden helpommin kuin useita kymmeniä tai jopa satoja toimijoita sisältävien tuotantoketjujen.

Olemme valinneet lankatoimittajamme ja tuotteiden valmistajat tarkkaan harkitusti ja haluamme kertoa heidän toiminnastaan ylpeydellä. Vaalimme myös toiminnassamme pitkiä yhteistyösuhteita ja olemme työskennelleet esimerkiksi perulaisen lankatoimittajamme kanssa yrityksen perustamisesta asti.

Neuleiden tuotanto

Olemme valinneet Liettuan valmistusmaaksi ensisijaisesti korkeamman laadun vuoksi. Suomessa ei ole tarpeeksi tuotantokapasiteettia tarpeisiimme muotoonneulottujen neuleiden valmistukseen. Muotoonneulotussa tuotteessa ei synny materiaalihukkaa, eikä neulos purkaudu sauman pettäessä.

Neuleemme neulotaan Liettuassa kahdessa eri tuotantolaitoksessa. Sopiva kriteerimme täyttävä tuotantolaitos neuleiden neulontaan löytyi Liettuasta vuonna 2016. Viime vuoden lopulla tuotannon määrän kasvaessa oli ajankohtaista löytää uusi tuotantolaitos Liettuasta, jotta voisimme vastata neuleiden kysyntään. Kriteerit tuotantolaitoksen valintaan ovat olleet samat kuin aiemmankin tuotantolaitoksen valinnassa.

Nämä kriteerit olivat laadukas työ, vahva ammattitaito, henkilöstön hyvinvointi ja toimiva kommunikaatio. Lisäksi erittäin tärkeinä kriteereinä on työntekijöiden järjestäytymisoikeus, asiaankuuluva palkkaus, lainmukaiset työajat sekä korkea työturvallisuus. Liettua on matalan riskin tuotantomaa. Tämä tarkoittaa sitä, että maan lait suojelevat työntekijöiden oikeuksia. Haluamme ylläpitää pitkiä yhteistyösuhteita, jotka perustuvat kummankin osapuolen väliselle vahvalle luottamukselle ja suoralle kommunikaatiolle.

Haluamme esitellä nämä kummatkin tuotantolaitokset ja kertoa yhteistyöstämme. Liettuan tuotantolaitokset ovat yksiä tärkeimmistä kumppaneistamme. Kummatkin näistä sijaitsevat Liettuan toiseksi suurimmassa kaupungissa ja entisessä pääkaupungissa Kaunasissa.

Aloitimme yhteistyön ensimmäisen tuotantolaitoksen kanssa vuonna 2016. Tämä perheomisteinen moderni tuotantolaitos työllistää noin 200 työntekijää ja on saanut lukuisia palkintoja muun muassa neuleinnovaatioista ja työhyvinvoinnista. Vuodesta 2019 tuotantolaitos on tuottanut itse käyttämänsä energian. Tämä mahdollistettiin, kun laitoksen katolle asennettiin aurinkopaneelit.

Olemme kuvanneet tästä tehtaasta tuotantovideon, joka esittelee neuleidemme tuotantoa. Pääset tarkastelemaan sitä täältä.

Kuvassa ”I made your clothes” -kylttiä pitelee Marina. Hän on neuleiden kaavoittaja ja on työskennellyt tuotantolaitoksessa kuusi vuotta. Toista kylttiä pitelee Erika, joka on vastuussa neuleiden saumojen linkkauksesta. Linkkaus vaatii erityistä tarkkuutta työssä, sillä jokainen silmukka yhdistetään toiseen erikseen. Hän on työskennellyt tuotantolaitoksessa kahdeksan vuotta. Koronatilanteen vuoksi tuotantolaitoksen työntekijöiden tulee pitää hengityssuojaimia.

Aloitimme yhteistyön toisen tuotantolaitoksen kanssa vuonna 2019. Kyseinen tuotantolaitos on yksi Liettuan vanhimmista ja on ollut toiminnassa vuodesta 1935 lähtien. Tämä tuotantolaitos on osa isoa yhtiötä, jolla on neulomon lisäksi ompelutehdas ja tehdas esimerkiksi printtikankaiden tekoon. Yhteensä yhtiö työllistää noin 200 työntekijää.

Kuvassa näkyy vaatteiden ompelusta vastaavia työntekijöitä.

Kuvassa näkyy vaatteiden höyrytyksestä vastaavia työntekijöitä.

Kuvassa näkyy vaatteiden neulonnasta vastaavia työntekijöitä.

Kuvassa näkyy lisää vaatteiden neulonnasta vastaavia työntekijöitä.

Myös tämän tuotantolaitoksen henkilökunnan tulee pitää hengityssuojaimia koronatilanteen vuoksi.

Lankatoimittajamme

Lankamme hankimme Perusta yhdeltä suurimmalta lankatoimittajalta, jolla on vuosikymmenten mittainen osaaminen ja ammattitaito alpakoiden kasvattamiseen ja alpakan villan käsittelyyn. Yritys perustetiin vuonna 1931. Lankatoimittajamme olemme myös valinneet harkitusti ja paikan päällä Perussa. Yhteydenpito lankatoimittajan kanssa on suoraa ilman välikäsiä. Olemme tehneet lankatoimittajamme kanssa yhteistyötä yrityksen perustamisesta saakka. Pitkällä yhteistyöllä olemme saavuttaneet vastavuoroisen luottamuksen ja arvostuksen. Tästä kertoo esimerkiksi kummankin osapuolen vierailut. Lankatoimittajamme toimii tukkurina, joka ostaa osan villasta paikallisilta pientuottajilta ja osa tulee heidän omalta tilaltaan.
 
Langantuotannon kaikki ylijäämä kierrätetään ja tästä ylijäämästä lankatoimittaja valmistaa uutta kierrätettyä lankaa. Toinen osa ylijäämästä, jota tuottaja ei pysty itse hyödyntämään, myydään muille tuottajille Kiinaan, Intiaan ja Eurooppaan. Siellä ylijäämä käsitellään ja siitä valmistetaan myös uutta lankaa. Yhden kilon värjättyä alpakkalankaa tuottaminen kuluttaa noin 27 litraa vettä. Värjäämättömän langan tuottaminen kuluttaa taas noin 13 litraa vettä.
 
Koska emme voi seurata jokaisen alpakan kerintää, voisimme olla 100 % varmoja eläinten kohtelun laadusta vain kasvattamalla eläimet itse. Se ei ole tietysti ole mahdollista, vaan ostamme langan lankavalmistajilta. Lankavalmistajan omat alpakat eivät riitä koko tuotantoon, joten raakavilla on pääosin peräisin pienemmiltä kasvattajilta. Perussa alpakoita kunnioitetaan ja pidetään arvossa, sillä alpakka on hyvin kallis eläin ja sen lisääntyminen on hyvin hidasta. Lisäksi alpakka on paikallisille kulttuurillisesti tärkeä eläin. Tämä kannustaa kohtelemaan ja hoitamaan niitä hyvin.

Tästä huolimatta Perun lankatuotannon vastuullisuuden ja eettisyyden varmistaminen sosiaalisen vastuun standardein on hyvin tärkeä seuraava askel kohti vielä vastuullisempaa tuotantoa.

Valitettavasti emme ole saaneet tuoreita kuvia lankojen tuotannon takana olevista henkilöistä nykyisen koronatilanteen vuoksi. Perussa valtio on rankasti rajoittanut tehtaiden auki pitämistä, jota me Alpalla haluamme myös kunnioittaa. Saamme kuitenkin hyödyntää aiemmin tuotannosta otettuja kuvia, joissa näkyy henkilöitä prosessien takana.

Me haluamme Alpalla kehittää toimintaamme yhä vastuullisempaan suuntaan ja tiedostamme, että täydellisyyteen on vielä matkaa. Tämän vuoksi pyydämme myös asiakkaitamme haastamaan meitä ja kysymään, mikäli jokin asia mietityttää. Kerromme toiminnastamme niin hyvin kuin osaamme, mutta on aina mahdollista, että jokin asia jää meiltä huomiotta. Emme ole täydellisiä ja aina on varaa kehittyä!

0 0 votes
Artikkelin luokitus
Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest

0 Kommentit
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top